«Πειραιάς βαθύς»: Το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου για τις υπόγειες διαδρομές στο λιμάνι

Στο τρίτο βιβλίο του –μετά τα εξαιρετικά «Εκ Πειραιώς» και «Πειραιώτες»– που αφορά τις υπόγειες διαδρομές στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Διονύσης Χαριτόπουλος εμπνέεται από τις σκληρές ιστορίες που απασχόλησαν τις εφημερίδες το πρώτο μισό του 20ού αιώνα καθώς και τις προφορικές μαρτυρίες που συγκέντρωσε από ανθρώπους που έζησαν τον Πειραιά προπολεμικά.

Με γλώσσα βαριά λιμανίσια –όπως μόνο ο Χαριτόπουλος μπορεί να χρησιμοποιήσει σε βιβλίο χωρίς να ξενίσει και να φανεί προσποιητή–, χιλιόμετρα μακριά από την καλοζυγιασμένη πολιτική ορθότητα, ο συγγραφέας γέννημα θρέμμα του Πειραιά γράφει για ακέφαλα πτώματα που ξεβράστηκαν στα βράχια της Ψυττάλειας, για κορίτσια που έφυγαν από το νησί τους για ένα καλύτερο αύριο και κατέληξαν στο πορνείο των Βούρλων, για παιδεραστές βαρκάρηδες, για παρανοϊκούς εραστές που φτάνουν στον θάνατο προκειμένου να αποδείξουν τον έρωτά τους, για αδερφούς που εκδικήθηκαν με φόνο τον φόνο του αδερφού, για Μανιάτισσες που πήραν ζωές για να ξεπλύνουν την ντροπή.

Αβγαλτες κορασίδες, φτωχοδιάβολοι, νταήδες, κλέφτες, πλούσιοι έμποροι, σαλοί, πόρνες, αγαπητικοί, σωματέμποροι, πληρωμένοι φονιάδες συνθέτουν αυτή την ιδιότυπη αυλή των θαυμάτων που υπήρξε για δεκαετίες ο Πειραιάς.

Στο βιβλίο του αυτό, που κλείνει την τριλογία του Πειραιά, ο Χαριτόπουλος αναβιώνει με γλαφυρότητα τη ζωή στο «λιμάνι της παρανομίας», στο «βασίλειο του τρόμου» (όπως χαρακτηριζόταν από τον Τύπο της εποχής), όπου για να καταφέρει κανείς να επιβιώσει έπρεπε να κοιμάται με το όπλο κάτω από το μαξιλάρι.

«Πειραιάς βαθύς»

Διονύσης Χαριτόπουλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος

ISBN: 978-960-499-242-3

ΣΕΛ.: 240

ΤΙΜΗ: €13,50

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.