Πειραιάς: Διήμερο δράσεων για τη διάσωση του ιστορικού «Σινέ Καλιφόρνια» στα Μανιάτικα

Πειραιάς: Διήμερο δράσεων για τη διάσωση του ιστορικού «Σινέ Καλιφόρνια» στα Μανιάτικα

Διήμερο δράσεων στον Πειραιά, αυτό το Σαββατοκύριακο, 6&7 Νοεμβρίου για τη διάσωση και επαναλειτουργία του «Σινέ Καλιφόρνια» στον πεζόδρομο της οδού Παλαμηδίου έξω από το ιστορικό κτίριο στα Μανιάτικα-Αγία Σοφία.

Ο κινηματογράφος «Καλιφόρνια» στη συνοικία της Αγίας Σοφίας του Πειραιά, είναι μια από τις πλέον γνώριμες εικόνες της περιοχής. Βρίσκεται στη συμβολή των δρόμων Παλαμηδίου και Αντιπλοιάρχου Βλαχάκου, στην καρδιά της συνοικίας, στο τοπικό εμπορικό κέντρο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά και αποτελεί σημείο συνάντησης και αναφοράς για τους κατοίκους και την αισθητική της περιοχής.

Το Σινέ «Καλλιφόρνια» είναι ένα σημαντικό κτίριο αρχιτεκτονικά αλλά και στατικά, αν φανταστεί κανείς ότι το έτος ολοκλήρωσης και λειτουργίας του είναι το 1931 και είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν-αρμέ).

Κλέβει τη ματιά και τα ενδιαφέρον των περαστικών με τη δυναμική κυκλική απόληξη του όγκου του στη συμβολή των οδών που το περιβάλλουν.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για όλους»:

«Το ιστορικό κτίριο ανήκει στη γενιά όλων εκείνων των συνοικιακών κινηματογράφων που έγραψαν μοναδική ιστορία στην ψυχαγωγία των Ελλήνων του 20ού αιώνα. Είναι οι εποχές που κάθε συνοικία είχε χειμερινό αλλά και καλοκαιρινό σινεμά και η έβδομη τέχνη ήταν η απόλυτη ψυχαγωγία που άγγιζε τα όρια του θαύματος για τους ανθρώπους των χαμηλών οικονομικά τάξεων.

Αυτά τα σινεμά στήριξαν και τη μεγάλη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή των δεκαετιών του 1950 και του 1960 με τις χιλιάδες των εισιτηρίων που έκοβαν.

Τις τελευταίες δεκαετίες το Σινέ «Καλλιφόρνια», όπως και πολλά άλλα συνοικιακά σινεμά, παρήκμασε. Σήμερα παραμένει σφραγισμένο, χωρίς ανάσα, και ας φιλοξένησε εκτός των κινηματογραφικών ταινιών και σημαντικούς περιοδεύοντες θιάσους που έπαιξαν στη σκηνή του κωμωδίες και επιθεωρήσεις όπως η τελευταία του αείμνηστου Κώστα Χατζηχρήστου. Η αίθουσα παραμένει πλέον κλειστή πάρα πολλά χρόνια χωρίς να ακουστεί χειροκρότημα.»

Στο διήμερο των δράσεων περιλαμβάνεται:

  • Το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου:
    Συλλογή υπογραφών και ξενάγηση στο εσωτερικό του Σινέ «Καλιφόρνια» σε ολιγομελείς ομάδες
    Ομιλίες-Ενημέρωση- Συζήτηση:
    Νίκος Μπελαβίλας (Καθηγητής ΕΜΠ, Επικεφαλής «Πειραιάς για όλους»)
    Μαρία Κατσαντώνη (Κοινωνική Σύμβουλος Ε’ Δημοτικής Κοινότητας)
    Χάρης Μιχαήλ (Αρχιτέκτονας)
    Αγαπητός Αγαπητάκης (Εικαστικός, Αιθουσάρχης)
  • Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου:
    Θέατρο Σκιών (Λαϊκό παραμύθι «Το μαγεμένο δεντρί»)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter