Ελλάδα: Μπλόκο σε τάνκερ που θα μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο

Ελλάδα: Μπλόκο σε τάνκερ που θα μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο

Η Ελλάδα έχει μπλοκάρει προσωρινά δύο φορτία ιρανικού πετρελαίου που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ εν μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων για την επιστροφή δυο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν από το Ιράν τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει δημοσίευμα της Lloyd’s List.

Αξιωματούχοι των λιμενικών αρχών του Πειραιά κατέσχεσαν το δεξαμενόπλοιο Ice Energy (ΙΜΟ: 9301732) που ανήκει στη Dynacom στις 3 Ιουνίου μετά από επιθεώρηση προφανώς κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ναυτιλίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Το πλοίο είναι το πρώτο από τα δύο  δεξαμενόπλοια Dynacom που ναυλώθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να μεταφέρουν φορτίο ιρανικού αργού που κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου προσλήφθηκε για να μεταφέρει ιρανικό αργό που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ από το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana, το οποίο συνελήφθη τον Απρίλιο από τις ελληνικές αρχές βάσει ρωσικών κυρώσεων, και να μεταφέρει το πετρέλαιο στις ΗΠΑ ενώ η Lloyd’s List πληροφορήθηκε ότι οι παρατηρήσεις των επιθεωρητών αφορούσαν θέματα που καλύπτονται από την πιστοποίηση ISM της Ice Energy, καθιστώντας το θέμα της Bureau Veritas και όχι της ABS, της εταιρείας που ταξινομεί το δεξαμενόπλοιο.

Ωστόσο, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής της Dynacom, δήλωσε στη Lloyd’s List ότι έμεινε «αναστατωμένος» από την τροπή των γεγονότων.

Η κατάσχεση ήταν «100% πολιτική» και προέκυψε από την εντολή των επιθεωρητών να βρουν ζητήματα τα οποία θα δικαιολογούσαν την αποτροπή της πλεύσης του δεξαμενόπλοιου, ανέφερε.

Ο ιδιοκτήτης απέρριψε τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στην έκθεση κρατικού ελέγχου του λιμένα ως «ηλιθιότητες».

Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο Dynacom, το Ice Victory (IMO: 9301744), επρόκειτο να φορτώσει το υπόλοιπο φορτίο από το Lana μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο, αλλά αυτό έχει επίσης μπλοκαριστεί εν αναμονή νομικής αναθεώρησης. Είναι αγκυροβολημένο δίπλα στo Lana από την 1η Ιουνίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter