Πειραματόζωο η εθνική

Πειραματόζωο η εθνική

Από το 2001 μέχρι το 2014 η «γαλανόλευκη» είχε δύο προπονητές, την τελευταία πενταετία την έχουν κοουτσάρει πέντε και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο έκτος

Στο αρρωστημένο ελληνικό ποδόσφαιρο εάν κάτι έλαμπε, αυτό ήταν η εθνική ομάδα, η οποία εκτοξεύτηκε το 2004 με την κατάκτηση του Euro. Αποδείχτηκε μάλιστα πως δεν ήταν κομήτης και στη συνέχεια είχε παρουσία στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2008 και του 2012, καθώς και στα Μουντιάλ του 2010 και του 2014. Οπότε έκλεισε μια γεμάτη δεκαετία κατά την οποία η «γαλανόλευκη» είχε στρογγυλοκαθίσει στη βιτρίνα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Στα δέκα χρόνια της υπέρβασης η εθνική πήγαινε στον αυτόματο πιλότο και το οικοδόμημα που είχε χτίσει ο Οτο Ρεχάγκελ το διατήρησε με απόλυτη επιτυχία ο Φερνάντο Σάντος. Τα θεμέλιά του άρχισαν να τρίζουν όταν ανέλαβαν δράση οι παράγοντες της ΕΠΟ. Μέσα σε λίγους μήνες διαλύθηκε ό,τι είχαν δημιουργήσει με προγραμματισμό και πειθαρχία οι Ρεχάγκελ και Σάντος. Ο Πορτογάλος προπονητής δεν άντεξε και έφυγε μόνος του από τη Βραζιλία στο τέλος Ιουνίου του 2014 μετά τον αποκλεισμό της εθνικής από τη Κόστα Ρίκα στη φάση των 16 του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Κύριος ήρθε, κύριος έφυγε.

Το καλοκαίρι του 2016 στον τελικό του Euro ο Σάντος σήκωσε την κούπα στο Σταντ ντε Φρανς με την εθνική Πορτογαλίας, ενώ η πορεία της «γαλανόλευκης» ήταν σε ελεύθερη πτώση. Οι παράγοντες των ΠΑΕ, μέσω της ΕΠΟ ή διάφορων ατζέντηδων, ήθελαν να έχουν λόγο στο ποιοι ποδοσφαιριστές θα είναι στις επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή. Στην εθνική συνέβησαν απίστευτες καταστάσεις και διεθνείς ποδοσφαιριστές χτύπησαν καμπανάκι, αλλά ουδείς τους άκουσε. Ο Φάνης Γκέκας χαρακτήρισε την εθνική του Κλαούντιο Ρανιέρι «παιδική χαρά» και τα αποτελέσματα δυστυχώς τον δικαίωσαν 100%. Οι δύο ήττες από τα Νησιά Φερόε στην προκριματική φάση του Euro 2016 κατέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος.

Ερχεται ο έκτος κόουτς

Από το 2001 μέχρι το 2014 η εθνική ομάδα είχε δύο προπονητές (Ρεχάγκελ – Σάντος). Την τελευταία πενταετία την έχουν κοουτσάρει ήδη πέντε τεχνικοί (Ρανιέρι, Τσάνας, Μαρκαριάν, Σκίμπε, Αναστασιάδης) και τις επόμενες ημέρες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο έκτος.

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του «Οθωνα» η εθνική σε 106 παιχνίδια είχε 53 νίκες, 23 ισοπαλίες και 30 ήττες. Ο απολογισμός του Σάντος σε 49 αγώνες ήταν 26 νίκες, 17 ισοπαλίες και 6 ήττες. Ο διάδοχός του Κλ. Ρανιέρι κοουτσάρισε την ομάδα μόνο σε τέσσερα ματς μετρώντας μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Ο Κώστας Τσάνας ήταν υπηρεσιακός, αλλά έμεινε σε πέντε παιχνίδια από τα οποία η «γαλανόλευκη» νίκησε στο ένα, ηττήθηκε στα τρία και απέσπασε μία ισοπαλία. Επόμενος προπονητής ήταν ο Σέρχιο Μαρκαριάν που άντεξε στον ηλεκτρικό πάγκο της «γαλανόλευκης» για τρία παιχνίδια. Δεν νίκησε σε κανένα και είχε απολογισμό δύο ισοπαλίες και μία ήττα.

Οι διοικήσεις Γκιρτζίκη και Γραμμένου έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας στον Μίχαελ Σκίμπε. Ο Γερμανός προπονητής συμπλήρωσε 27 αγώνες (11 νίκες, 5 ισοπαλίες, 11 ήττες) και έφυγε ως αποτυχημένος γιατί δεν μπόρεσε να πάει την εθνική σε ένα μεγάλο τουρνουά. Διάδοχος του Σκίμπε ήταν ο Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος επίσης απέτυχε παταγωδώς. Στα τέσσερα ματς της προκριματικής φάσης του Euro 2020 η «γαλανόλευκη» είχε μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Η δεύτερη από την Αρμενία στο ΟΑΚΑ ήταν απρόσμενη και η διοίκηση της ΕΠΟ αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να «τελειώσει» και τον Ελληνα προπονητή.

Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και η έδρα

Η εθνική ηττήθηκε από τους Αρμένιους στις 11 Ιουνίου και ακόμη δεν έχει κλείσει ο διάδοχος του Αναστασιάδη. Κι αυτό διότι δεν ταυτίζονται οι απόψεις –ως προς τον ιδανικό προπονητή– των συμβούλων που πρόσκεινται φιλικά στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ. Τελικά αποφασίστηκε να προσληφθεί πρώτα νέος τεχνικός διευθυντής ο οποίος θα κάνει την εισήγησή του στη διοίκηση για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος κόουτς της «γαλανόλευκης». Και πάλι όμως προέκυψε πρόβλημα. Αλλον τεχνικό διευθυντή θέλει η παράταξη του ΠΑΟΚ και άλλον αυτή της ΑΕΚ. Ο Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε μεταξύ άλλων με τον Τάκη Φύσσα και τον Κώστα Κωνσταντινίδη και η απόφαση για τον εκλεκτό της ΕΠΟ θα ληφθεί μεσοβδόμαδα στην ΕΕ της ΕΠΟ. Ολα αυτά δείχνουν ότι η εθνική είναι πειραματόζωο στα χέρια παραγόντων οι οποίοι δεν είναι ικανοί να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις που θα την οδηγήσουν και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών.

«Παιχνίδι» παίζεται και με την έδρα της εθνικής. Οι διεθνείς ζήτησαν να αγωνίζονται ως γηπεδούχοι στο Παγκρήτιο Στάδιο, αλλά η διοίκηση της ΕΠΟ πάγωσε τα έργα που είχε υποδείξει η UEFA να γίνουν προκειμένου το στάδιο του Ηρακλείου να μπορεί να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες της «γαλανόλευκης». Το «λίφτινγκ» τελικά θα προχωρήσει και η ομάδα αναμένεται να παίξει στις 15 Οκτωβρίου με τη Βοσνία στο Παγκρήτιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter