Πειθαρχικό γιατί… αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει – Η απάνθρωπη και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου Χάρη Μαντζουρίδη

Πειθαρχικό γιατί… αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει – Η απάνθρωπη και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου Χάρη Μαντζουρίδη

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Χάρης Μαντζουρίδης προσήχθη -και μετέπειτα συνελήφθη- έξω από το σπίτι του στα Ιλίσια, αφού κατονομάστηκε ξαφνικά ως δράστης -ο οποίος μάλιστα σχετίζεται με την τρομοκρατία- μέσω ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος στην ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με μία ληστεία που τελέστηκε το 2018.

Λοιδορήθηκε αισχρά από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι διέδιδαν ανερυθρίαστα ψεύδη στους γείτονές του, που βγήκαν να τον προστατεύσουν.

Δείτε επίσης: Καταγγελίες για βίαιη προσαγωγή του Χ.Μ.: «Τον έπνιγαν μπροστά στο παιδί μας» – Τα παράδοξα της δικογραφίας

Συγκεκριμένα όπως είχε καταγγείλει τότε η σύντροφός του, οι αστυνομικοί τον έπνιγαν μπροστά στα μάτια του παιδιού τους, ενώ την ίδια ώρα προκειμένου να κατευνάσουν το πλήθος που είχε βγει στη γειτονιά και διαμαρτυρόταν για την κατάσταση, διέδιδαν ψευδώς πως ο Χ. Μαντζουρίδης διώκεται για ασέλγεια σε ανήλικο.

Ο αυτοτραυματισμός και οι απόπειρες αυτοκτονίας

Αποτέλεσμα όλου αυτού, του απάνθρωπου χειρισμού, ήταν ο κλονισμός της ψυχικής υγείας του προσωρινά κρατούμενου 34χρονου ο οποίος από τα τέλη Οκτωβρίου νοσηλεύεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Ο Χάρης Μαντζουρίδης, αυτοτραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στις 19 Οκτωβρίου μετά την προφυλάκισή του και μεταφέρθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο όπου η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε. Κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εντέλει στο Δαφνί.

Κατά την παραμονή του στο ΨΝΑ ο 34χρονος προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του ακόμα μιά φορά καθώς η πίεση που δέχεται δεν σταματά.

Απάνθρωπα καψόνια και κλήση για απολογία

Όπως καταγγέλλει η σύντροφός του Μ.Κ. με επιστολή της στο documentonews.gr ο ίδιος «δέχεται συνεχώς πιέσεις από το τμήμα εξωτερικής φρούρησης Κορυδαλλού, με στέρηση επισκεπτηρίων, απαγόρευση επικοινωνίας, απαγόρευση εξόδου από το θάλαμο, με υποτιμητικά σχόλια και τραμπουκισμούς. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον πιέσουν και να του διαταράξουν την όποια ηρεμία μπορεί να βρει εκεί μέσα με πρωτοφανή εκδικητική διάθεση».

Με βάση τα παραπάνω, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Αν νιώθουν τόσο «ελεύθεροι» και κάνουν αποτρόπαια καψόνια μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού τι συμβαίνει;

Η προβληματική στάση προς το πρόσωπο του Χ. Μαντζουριδη δεν τελειώνει στην ασέβεια των εξωτερικών φρουρών και στην προκλητική στάση τους απέναντι σε έναν ψυχικά ασθενή κρατούμενο, αλλά ακόμα ένα κραυγαλέο περιστατικό είναι πως, δύο μόλις μέρες πριν και μετά από δύο απόπειρες αυτοκτονίας και έναν σοβαρό αυτοτραυματισμό, ο Χ. Μαντζουρίδης κλήθηκε να απολογηθεί στο συμβούλιο της φυλακής, για όλα αυτά, κατηγορούμενος μάλιστα ότι όλα ήταν ψεύδη και μέρος σχεδίου έτσι ώστε να καταφέρει να αποδράσει.

«Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που τον κατηγορούν χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες»

«Ο Χάρης Μαντζουρίδης νοσηλεύεται ως κρατούμενος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο από τις 20 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τον σοβαρό αυτοτραυματισμό του στις φυλακές Κορυδαλλού και την απόπειρα αυτοκτονίας στο Αττικό νοσοκομείο. Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, δύο μήνες μετά την εισαγωγή στο ΨΝΑ, κλήθηκε να απολογηθεί στο συμβούλιο της φυλακής για το ότι ψευδώς αυτοτραυματίστηκε, ψευδώς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και ότι δήθεν προσπάθησε να αποδράσει. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασής του είναι ότι ως νοσηλευόμενος αποπειράθηκε και δεύτερη φορά να αυτοκτονήσει», σημειώνει στο documentonews.gr ο δικηγόρος του 34χρονου Γιώργος Κακαρνιάς και προσθέτει:

«Είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε δημόσια για ζητήματα που αφορούν στην ψυχική υγεία ενός ευάλωτου ανθρώπου για να αναδείξουμε την εξοντωτική μεταχείριση του Χάρη Μαντζουρίδη αλλά και για να αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που τον κατηγορούν χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες ενέργειες».

Η επιστολή της συντρόφου του Χ. Μαντζουρίδη, Μ.Κ.

«Ο σύντροφός  μου, Χάρης Μαντζουρίδης,  μετά από τον αυτοτραυματισμό του στις 19/10/2021 στις φυλακές Κορυδαλλού κρατείται φρουρούμενος στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί. Ο αυτοτραυματισμός του ήρθε σαν συνέχεια των κρίσεων πανικού που είχε κατά τη διάρκεια παραμονής του στη ΓΑΔΑ από τις 13/10/2021 μέχρι και την προφυλάκισή του στις 18/10/2021, κρίσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την άφιξή του στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης.

Ενώ αναμένουμε την απόφαση του ανακριτή για την αίτηση αποφυλάκισης που καταθέσαμε λόγω  της επιβαρυμένης  ψυχικής του κατάστασης, του γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα της φυλακής ότι θα περάσει πειθαρχικό με κατηγορίες  για  «ψευδή» αυτοτραυματισμό, όπως επίσης και για απόπειρα απόδρασης που αφορά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στο Αττικό νοσοκομείο.

Όλο αυτό το διάστημα που νοσηλεύεται στο Δαφνί, σχεδόν δύο μήνες, ο Χάρης παίρνει βαριά φαρμακευτική αγωγή, ενώ η επικείμενη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας νέας απόπειρας αυτοκτονίας, η οποία παραλίγο να κοστίσει τη ζωή του.

Ο σύντροφός  μου, εν όψει της απόφασης του ανακριτή, δέχεται συνεχώς πιέσεις από το τμήμα εξωτερικής φρούρησης Κορυδαλλού, με στέρηση επισκεπτηρίων, απαγόρευση επικοινωνίας, απαγόρευση εξόδου από το θάλαμο, με υποτιμητικά σχόλια και τραμπουκισμους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον πιέσουν και να του διαταράξουν την όποια ηρεμία μπορεί να βρει εκεί μέσα με πρωτοφανή εκδικητική διάθεση. Ίσως έτσι επιδιώκουν να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, κάτι που ούτως ή άλλως δεν εξαρτάται από τον Χάρη, αφού η νοσηλεία του αποτελεί απόφαση των γιατρών που τον παρακολουθούν και κρίνουν την κατάστασή του ως ασταθή. Απόρροια της ασφυκτικής και εκδικητικής πίεσης της εξωτερικής φρουράς, είναι η επιδείνωση της κατάστασης του Χάρη. Η όλη μεταχείριση της υπόθεσης του συντρόφου μου από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του μέχρι σήμερα αποτελεί μια ειδική μεταχείριση άμεσα συνδεδεμένη με τη συμμετοχή του Χάρη στον αναρχικό χώρο.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι πέρα από κρατούμενος αυτή τη στιγμή ο σύντροφος μου είναι κι ασθενής, ως τέτοια η ιδιότητα του ασθενούς υπόκειται στη φροντίδα και τις αποφάσεις του θεράποντος ιατρού και κανενός άλλου. Κάθε παρέμβαση στο έργο και την δουλειά του ιατρικού προσωπικού συνιστά εγκληματική ενέργεια και  υπόλογοι είναι οι ιθύνοντες της εξωτερικής φρουράς όσο και οι ίδιοι οι υπάλληλοι της.

Μ.Κ.»

Το χρονικό της σύλληψης

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο Χάρης Μαντζουρίδης, το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου, προέβαλε αντίσταση, άρχισε να τρέχει και συνελήφθη για απείθεια, πράγμα που όπως αναφέρει η σύντροφός του, καταρρίπτουν δεκάδες μάρτυρες που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως «επιπρόσθετα συνελήφθη κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του για ληστεία σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής καθώς και για επίθεση με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων».

Η πρώτη υπόθεση αφορά σε ληστεία που τελέστηκε το 2018 για την οποία ο X.M. κατονομάστηκε ως δράστης -ο οποίος μάλιστα σχετίζεται με την τρομοκρατία- μέσω ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος στην αντιτρομοκρατική, τρία χρόνια μετά. Κατά την εξέταση DNA η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ταύτιση ενώ η πλευρά του προσωρινά κρατούμενου, την αμφισβητεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με τον δικηγόρο του κατηγορουμένου, αλλά και τη δικογραφία που του παραδόθηκε από την ανακρίτρια, για την δεύτερη υπόθεση που αφορά σε επίθεση με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων το 2009 και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Μαΐου του 2009, ο πελάτης του δεν κατηγορείται και η μοναδική υπόθεση που αναφέρει το κατηγορητήριο είναι εκείνη του 2018.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter