Φωτιά στη Γορτυνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι κάτοικοι για να προστατεύουν τα χωριά και τις περιουσίες τους.

Οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νεοχώρι οι φλόγες έφτασαν έξω από το χωριό.

Η μεγάλη ανησυχία, όμως είναι για το όρος Μαίναλο και η προσπάθεια να επεκταθεί εκεί η πυρκαγιά έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Η νύκτα δεν ήταν εύκολη για τους κατοίκους της Αρκαδίας, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν και οι γείτονές τους στην Ηλεία, μην τυχόν και γυρίσουν πίσω οι φλόγες από τη Γορτυνία.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν και συνέχισαν να επιχειρούν όλη τη νύχτα στην Γορτυνία, προκειμένου να αντιμετωπίζουν εστίες της φωτιάς, ώστε να μην δημιουργούν μέτωπα και παράλληλα να προστατεύουν τις κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι», ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπονται πιθανές βροχοπτώσεις για την Πέμπτη στην περιοχή και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προγνώσεις».

Επίσης, είπε ότι «έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες στο Μαίναλο, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά».

Σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκρότησε τις επιτροπές καταγραφής, οι οποίες ξεκίνησαν από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου ήταν το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για τις δύο περιοχές, προκειμένου να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι».

Ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να αποσταλούν ζωοτροφές στις πληγείσες περιοχές, όπου έχουν καεί βοσκότοποι».

20:44 Στην Ηλεία την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά

Την πυρόπληκτη Ηλεία θα επισκεφθεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές του Κινήματος. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

20:02 Μικρές εστίες φωτιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

«Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» δηλώσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα». Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.

Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Στο μεταξύ, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ηλείας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών».

«Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και ειδικότερα στον Αλφειό» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης

19:22 Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Μάνη

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.

18:32 Στην Ηλεία μεταβαίνει την Πέμπτη 12 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει αύριο Πέμπτη, 12 Αυγούστου, στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

13:17 Αυτοκίνητο περνά κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες (Video)    

Συγκλονίζει το βίντεο από το Λιβαδάκι Γορτυνίας όπου αυτοκίνητο περνά κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Ο οδηγός του οχήματος βλέπει τις πύρινες «γλώσσες» αλλά αποφασίζει να περάσει. Μάλιστα, στο αυτοκίνητο βρίσκεται η ηλικιωμένη θεία του και ένας άλλος άντρας.

Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και δεν τραυματίστηκε κανείς.

09:45 Πρόεδρος κοινότητας Πυρρή: «Ένα πυροσβεστικό γ@@ώ την κοινωνία μου, πολεμάμε μόνοι μας»

Αγανάκτηση νιώθουν οι κάτοικοι και στην Πελοπόννησο καθώς δίνουν τη δική τους μάχη με τις πύρινες «γλώσσες» για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της κοινότητας Πυρρή στην Αρκαδία ο οποίος σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook, ο οποίος ουρλιάζει: «ένα πυροσβεστικό γ@@ώ την κοινωνία μου γ@@ώ, πολεμάμε μόνοι μας». Περισσότερα ΕΔΩ.

09:29 Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας και στις γειτονικές περιοχές

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter