ΠΕΝΕΝ: Το Ιράν απελευθερώνει το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ

ΠΕΝΕΝ: Το Ιράν απελευθερώνει το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ελληνικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το Ιράν συμφώνησε να απελευθερώσει τα πληρώματα δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατέλαβε τον Μάιο στον Περσικό Κόλπο, ως απάντηση στην κατάσχεση πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες από ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν στην Ελλάδα.

Η υπόθεση έχει οξύνει τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, καθώς και μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πλήρωμα των δεξαμενόπλοιων θα αντικατασταθεί, επιτρέποντας την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους σύντομα, ανέφερε η ένωση ΠENEN σε δήλωση στην ιστοσελίδα της την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των δύο ελληνικών τάνκερ, του Prudent Warrior και του Delta Poseidon, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η κατάσταση παραμένει “θολή” και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στον μήνα Σεπτέμβρη», γεγονός που αποδίδεται στις εγγυήσεις που ζητούν από την ελληνική πλευρά οι ιρανοί.

Δεν επιβεβαιώνει το ιρανικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες στο Reuters. «Δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση αυτή τη στιγμή για μια απελευθέρωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέλλον».

Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι η προσπάθεια απεγκλωβισμού των πληρωμάτων ήταν ακόμη σε εξέλιξη και προχωρούσε. «Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ώρες ή σε λίγες μέρες θα υπάρξει θετική έκβαση», δήλωσε συγκεκριμένα έλληνας αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση των δεξαμενόπλοιων θα διαρκέσει περισσότερο από την αντικατάσταση των πληρωμάτων.

Αντίποινα για το Lana

Yπενθυμίζεται ότι το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana, πρώην Pegas, κατασχέθηκε από την Ελλάδα τον Απρίλιο και κρατήθηκε για μήνες. Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ανατροπή με το τάνκερ «Lana» στην Κάρυστο – Άκυρη η κατάσχεση του φορτίου

Άρειος Πάγος: Ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter