Πενήντα εννιά νεκροί και 500 τραυματίες αλλά για τον Τραμπ «δεν είναι ώρα να συζητηθεί η οπλοκατοχή»

Πενήντα εννιά νεκροί και 500 τραυματίες αλλά για τον Τραμπ «δεν είναι ώρα να συζητηθεί η οπλοκατοχή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την Τρίτη ότι δεν είναι ώρα να γίνει πολιτικός διάλογος σχετικά με τον έλεγχο της οπλοκατοχής, με νωπή τη σφαγή στο Λας Βέγκας, όπου ένας ένοπλος σκότωσε 59 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 500 και πλέον.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της επιστροφής του μετά την επίσκεψή του στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο εάν θεωρεί πως θα γίνει διάλογος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ο Τραμπ απάντησε «ίσως αυτό να έρθει», αλλά πρόσθεσε «όχι τώρα».

Τη θέση αυτή είχε προβάλει ο Λευκός Οίκος και τη Δευτέρα. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είχε χαρακτηρίσει «πρόωρη» την επανέναρξη του διαλόγου για τον έλεγχο των πωλήσεων όπλων αμέσως μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας.

Η Χάκαμπι Σάντερς είχε υποστηρίξει πως προέχει να «παρηγορήσουμε τους επιζώντες και να πενθήσουμε αυτούς που χάσαμε», πριν προσθέσει «βρίσκεται μια έρευνα σε εξέλιξη. Τα κίνητρα του δράστη μένουν να εξιχνιαστούν. Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για την πολιτική (ελέγχου της οπλοκατοχής) όταν δεν ξέρουμε όλα τα γεγονότα». Η ίδια προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας κατάρτισης «νόμων που δεν θα βοηθήσουν ούτε θα αποτρέψουν» τέτοιες τραγωδίες, παραπέμποντας στο αντιπαράδειγμα που αποτελεί κατ’ αυτήν το Σικάγο, όπου τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αυξήθηκαν παρά τους «πολύ σκληρούς» νόμους για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταφέρθηκε εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, της δημοκρατικής αντιπάλου του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να «υψώσουν το ανάστημά τους» έναντι της οργάνωσης NRA, του πανίσχυρου λόμπι των όπλων. «Είναι πολύ εύκολο για την κυρία Κλίντον να κάνει επικρίσεις, αλλά πρέπει να της υπενθυμιστεί ότι ο μόνος που έχει αίμα στα χέρια του είναι ο δράστης (της σφαγής στο Λας Βέγκας) και δεν είναι η ώρα να κάνουμε επιθέσεις εναντίον άλλων προσώπων ή οργανώσεων», έκρινε η Χάκαμπι Σάντερς. «Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά σήμερα δεν είναι καλή στιγμή», επέμεινε.

Ο Τραμπ, ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από την NRA, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας φλογερός υποστηρικτής της αμφιλεγόμενης Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η ερμηνεία της οποίας συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές διενέξεις στις ΗΠΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter