«Penny dreadful»: Ο αντισυμβατικός τρόμος του βικτοριανού Λονδίνου (Video)

«Penny dreadful»: Ο αντισυμβατικός τρόμος του βικτοριανού Λονδίνου (Video)

Γοτθικός τρόμος, βικτοριανή εποχή, Σαίξπηρ και Οσκαρ Ουάιλντ, όλα τα τέρατα του φανταστικού. Και για κερασάκι στη χορταστική τούτη τούρτα η Εύα Γκριν. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Οι φαν της αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής του Showtime «Penny dreadful» ύστερα από την ανοιξιάτικη προβολή του spin off της σειράς περιμένουν πώς και πώς τα νέα επεισόδια. Λόγω της πανδημίας το πρότζεκτ έχει πατήσει προσωρινά φρένο αλλά αξίζει να θυμηθούμε ποια είναι η σειρά που έκανε πολλούς λάτρεις του φανταστικού να πίνουν κρασί στο όνομα της.

Το «Penny dreadful» είναι δίχως καμιά αμφιβολία μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας που πέρασε. Ο τίτλος «Penny dreadful» προέρχεται από τα φτηνά περιοδικά της «πεντάρας» που αφθονούσαν στους κακόφημους δρόμους του Λονδίνου στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο δημιουργός της σειράς, ο Αμερικανός Τζον Λόγκαν, είναι φημισμένος σεναριογράφος του Χόλιγουντ με τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες για τον «Μονομάχο», τον «Aviator» και τον «Hugo» ενώ την υπογραφή του τη βρίσκουμε και σε άλλες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες όπως το «Skyfall» και «Sweeney Todd – Ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ». Το «Penny dreadful» όμως είναι το καμάρι του και δικαίως πολλά επεισόδια των τριών πρώτων κύκλων βρέθηκαν στις λίστες με τα best of της τριετίας 2014-16.

Με εκλεκτούς πρωταγωνιστές τους Εύα Γκριν, Τζος Χάρτνετ, Μπίλι Πάιπερ και Τίμοθι Ντάλτον το βικτοριανό Λονδίνο του 1891 αναβιώνει με θεαματικό τρόπο και γίνεται υποδειγματικό σκηνικό δράσης μερικών εκ των σημαντικότερων χαρακτήρων της λογοτεχνίας του φανταστικού. Μεγάλη η συμβολή του Καταλανού σκηνοθέτη του «Ορφανοτροφείου» Τ. Α. Μπαγιόνα στα δύο πρώτα επεισόδια, όπου μας συστήνονται οι βασικοί χαρακτήρες και εκτός της μακάβριας ατμόσφαιρας προσφέρει δύο καταπληκτικές σκηνές τρόμου με ανατρεπτικό χαρακτήρα. Η αινιγματική πνευματίστρια της Βανέσα Ιβς (Εύα Γκριν) που έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με το «κακό», ο σκληρός σερ Μάλκολμ (Τίμοθι Ντάλτον) που κουβαλά το βάρος των ενοχών για τον θάνατο του γιου του και τώρα κινδυνεύει να υποστεί μια δεύτερη απώλεια αφού η μονάκριβη κόρη του Μίνα (Ολίβια Λιούελιν) έχει πέσει θύμα της γοητείας ενός πλάσματος που τρέφεται με αίμα και ο «άξεστος» Αμερικανός τυχοδιώκτης Ίθαν Τσάντλερ (Τζος Χάρτνετ) είναι τα τρία πρόσωπα που θα σχηματίσουν τον βασικό πυρήνα της ιστορίας ώστε γύρω τους να παρελάσουν όλοι οι διάσημοι δευτεραγωνιστές, από τον Ντόριαν Γκρέι μέχρι τον Βίκτορ Φρανκενστάιν.

Η ιστορία καταπιάνεται με τις αμαρτίες και τα εγκλήματα που μας καθορίζουν και μας οδηγούν σε καταστάσεις που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία. Το πνεύμα του Σαίξπηρ μοιάζει να δίνει την πρώτη ύλη μαζί με κάποια δανεικά ονόματα για να μπουν τα σωστά καλούπια ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Στον πρώτο κύκλο το δημιούργημα του Βίκτορ Φρανκενστάιν, παρατημένο και πληγωμένο από το «ανθρώπινο μίσος» βρίσκει παρηγοριά στον φιλεύσπλαχνο θιασάρχη («αγαπητέ μου υπάρχει ένας χώρος όπου η δυσμορφία και το φρικιαστικό δεν θεωρούνται ελαττώματα κι αυτό είναι το θέατρο» του λέει) που λατρεύει τον Σαίξπηρ. Θα αναλάβει να του δώσει όνομα μέσα από ένα έργο του αγαπημένου του ποιητή. Και θα διαλέξει το Κάλιμπαν. Ο υπηρέτης του Πρόσπερου από την «Τρικυμία» (το τελευταίο και ίσως πιο προσωπικό έργο του Σαίξπηρ) είναι εκείνος που θα δείξει στους αλαζόνες, μικρούς ανθρώπους ότι το μέλλον έρχεται και ανήκει μόνο στους αθάνατους. Τον πρώτο κύκλο του «Penny dreadful» μπορείτε να τον δείτε στην Cosmote TV και την ενότητα Marathon Series.

Φωτογραφία: Ιmdb.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter