Πεντάγωνο-ΗΠΑ: Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας επεκτείνεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο

Πεντάγωνο-ΗΠΑ: Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας επεκτείνεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο

Η Κίνα αυξάνει τις πυρηνικές κεφαλές της γρηγορότερα από ότι ανέμεναν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πενταγώνου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση «υπογραμμίζει» την αυξανόμενη ανησυχία της Ουάσινγκτον για την βιασύνη του Πεκίνου να κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για την σταθερότητα και την ηγεμονία της.

Το Πεντάγωνο δημοσίευσε την έκθεση λίγες ώρες αφότου ο Μάρκ Μίλι, επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων, προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία υπερδιαστημικών πυραύλων αντιπροσωπεύουν μια «θεμελιώδη αλλαγή» στη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων, που αναγκάζει τις ΗΠΑ να κάνουν ένα παρόμοιο άλμα στην τεχνολογική ετοιμότητα. Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας έχει αυξηθεί από έναν εκτιμώμενο αριθμό «πυρηνικών κεφαλών» λίγο πάνω από 200 πέρυσι, θα μπορούσε να φτάσει τις 700 κεφαλές μέχρι το 2027 και στη συνέχεια ενδεχομένως τις 1.000 έως το 2030.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί σε 3.750 κεφαλές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, από περισσότερες από 20.000 στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σχολίασε ότι η έκθεση «αγνοεί τα γεγονότα και είναι γεμάτη προκαταλήψεις» που στοχεύουν στο «να υποκινήσουν τη θεωρία της κινεζικής πυρηνικής απειλής».  Όπως είπε σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, το Πεκίνο έχει πολιτική «μη πρώτης χρήσης», προσθέτοντας ότι «καμία χώρα δεν θα απειληθεί από τα πυρηνικά όπλα της Κίνας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter