Πέντε βασικές συμβουλές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ορεινό τρέξιμο

Πέντε βασικές συμβουλές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ορεινό τρέξιμο

Για πολλούς δρομείς δεν υπάρχει καλύτερο μοντέλο προπόνησης από το να τρέχουν σε βουνά και μονοπάτια κοιτώντας φυσικά τοπία. Αφενός διότι μια τέτοια προπόνηση σου επιτρέπει να έχεις ωραία θέα όσο την πραγματοποιείς, αφετέρου γιατί διεξάγεται στις πιο δύσκολες συνθήκες και αν συνηθίσεις να την φέρνει εις πέρας τότε κάθε άλλη διαδρομή θα φαίνεται και πιο εύκολη.

Πολλοί νέοι δρομείς αποφεύγουν να εισάγουν μια τέτοια διαδρομή στην προπόνησή τους διότι θεωρούν πως είναι δύσκολη και πως πρέπει να έχουν περισσότερη εμπειρία για να ανταποκριθούν. Όπως όμως διαβεβαιώνουν και πιο έμπειροι γυμναστές, το να τρέξει κανείς σε έναν λόφο ή ένα μονοπάτι είναι κάτι που μπορεί να το δοκιμάσει ακόμα και ένας δρομέας στο ξεκίνημά του, αρκεί να ακολουθήσει ορισμένες βασικές αρχές.

Φυσικά, μια τέτοια προπόνηση εμπεριέχει ορισμένα «μυστικά» που τα μαθαίνεις σιγά-σιγά και εμπειρικά και μετά τα εισάγεις στην διαδρομή σου. Αλλά αν δεν… κρατιέσαι και θες να τα μάθεις από τώρα, να μερικά από αυτά:

Ρίξε τον ρυθμό και κάνε κοφτά και μικρά βήματα

Όσο πιο αργά τα βήματά σας τόσο μεγαλύτερη η σταθερότητά σας και άρα τόσο πιο μειωμένες οι πιθανότητες να πέσετε ενώ τρέχετε. Το να επιβραδύνεται στα μονοπάτια είναι σοφό: απολαύστε τη θέα με το πάσο σας και μείνετε και ασφαλείς από τραυματισμούς.

Μην διστάσετε να περπατήσετε στους λόφους

Ακόμα και οι καλύτεροι και γρηγορότεροι δρομείς περπατούν μερικές φορές κατά τη διάρκεια της προπόνησής του. Άλλωστε υπάρχουν διαδρομές τόσο ανηφορικές και τόσο απότομες που το περπάτημα μπορεί να είναι και γρηγορότερο σε σχέση με το τρέξιμο. Επιπλέον, έτσι μπορείτε να κάνετε «οικονομία» στις αναπνοές σας, να εξοικονομήσετε ενέργεια και να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας.

Να «στοχεύεις» με βλέμμα σου όσο πιο μπροστά γίνεται

Κρατώντας το βλέμμα σας διαρκώς μπροστά σας, μπορείτε να περιηγηθείτε με ασφάλεια και να κοιτάζετε το σημείο όπου θέλετε τα πόδια σας να πατάνε. Αυτό απαιτεί σίγουρα κάποια εστίαση και συγκέντρωση, οπότε βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε όσο καλύτερα γίνεται. Σε ευκολότερα τμήματα του μονοπατιού, μπορείτε να κοιτάξετε ακόμα πιο μπροστά έτσι ώστε να προνοήσετε για πιθανά εμπόδια. Επωφεληθείτε από αυτά τα τμήματα του μονοπατιού, ανοίγοντας το βήμα σας και παίρνοντας το καλύτερο δυνατό ρυθμό.

Κρατάτε τις αποστάσεις

Ας το παραδεχτούμε. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει την ανάσα κάποιου άλλου δρομέα στην πλάτη του ή να τρέχει εν μέσω μιας πολυκοσμίας από άλλους δρομείς που προπονούνται. Διατηρείστε μια σεβαστή απόσταση από άλλους δρομείς και προσπαθήστε να μην τους γίνεστε εμπόδιο κατά τον ίδιο τρόπο που δεν θέλετε να σας εμποδίζουν εκείνοι. Ειδικά σε δύσκολες διαδρομές όπου η συγκέντρωση παίζει μεγάλο ρόλο, αυτή η προϋπόθεση είναι πολύ σημαντική.

Προσέξτε το ολισθηρό έδαφος και τις πέτρες

Ποτέ μην υποτιμάτε την υφή του εδάφους. Ειδικά όταν έχει μόλις βρέξει, είναι κομβικής σημασίας ζήτημα να δίνετε όσο μεγαλύτερη βάση γίνεται στο πόσο γλιστερό είναι το έδαφος. Κάντε κάθε βήμα προσεκτικά τόσο όταν όταν πρόκειται για ολισθηρό έδαφος όσο και όταν έχετε να κάνετε με έδαφος γεμάτο πέτρες που μπορεί να είναι ασταθείς. Και στις δυο περιπτώσεις μειώστε όσο μπορείτε την ταχύτητά σας.

Δοκιμάστε το βουνό και σίγουρα δεν θα χάσετε. Συμβουλευτείτε έμπειρους δρομείς και τρέξτε σε ομάδες. Επίσης προσέξτε τα παπούτσια σας. Χρειάζεστε διαφορετικά παπούτσια από αυτά που τρέχετε στην άσφαλτο.

Δοκιμάστε πιο εύκολες διαδρομές στην αρχή για να μην χρειαστεί να ξοδέψετε άμεσα χρήματα, ωστόσο, αν δείτε ότι σας αρέσει, τότε θα πρέπει σίγουρα να αποκτήσετε το πρώτο σας ζευγάρι για ορεινό τρέξιμο.

Καλή επιτυχία.

Με πληροφορίες από το: www.xterraeurope.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter