Πέντε διάσημα φιλμ μυστηρίου

Πέντε διάσημα φιλμ μυστηρίου

Πέντε ταινίες που κέρδισαν με το «σπαθί» τους μία θέση στο Top-5 του συγκεκριμένου είδους.

Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ

(Gosford Park)

2001

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμπερτ Άλτμαν

Το μυστήριο: 1932. Ο σερ Γουίλιαμ ΜακΚόρντλ, η λαίδη Σίλβια ΜακΚόρντλ και η κόρη τους Ιζαμπελ υποδέχονται τους υψηλούς προσκεκλημένους τους στον πύργο του Γκόσφορντ Παρκ για ένα ξένοιαστο Σαββατοκύριακο. Ομως κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού πάρτι ο οικοδεσπότης σκοτώνεται.

Αναζητώντας τη λύση: Η χαρακτηριστική υποδόρια ειρωνεία του Αλτμαν συναντά την ντελικάτη γραφή του δημιουργού του «Πύργο του Ντάουντον» Τζούλιαν Φέλοους (ο οποίος μάλιστα κέρδισε και το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου εκείνης της χρονιάς) σε ένα ταξικό whodunit. Αγγλική αριστοκρατία, Αμερικανοί σταρ της ανερχόμενης βιομηχανίας του θεάματος (βλέπε Χόλιγουντ) και κερδοσκόποι του Μεγάλου Πολέμου αποτελούν το δείγμα κοινωνικής διαστρωμάτωσης ενός σπουδαίου φιλμ που πίσω από τα μυστήρια και τις περιπέτειες κρύβει την πικρή ματιά σε έναν κόσμο βαθιάς σήψης και παρακμής. Το καστ αποτελεί ακόμη μια σφραγίδα μεγαλείου: Μάγκι Σμιθ, Ελεν Μίρεν, Κριστίν Σκοτ-Τόμας, Κλάιβ Οουεν, Αλαν Μπέιτς, Ντέρεκ Τζακόμπι, Εμιλι Ουάτσον, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Ράιαν Φελίπε, Κέλι ΜακΝτόναλντ… Είπατε τίποτε;

Οι μισητοί 8

(The hateful eight)

2015

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κουέντιν Ταραντίνο

Το μυστήριο: Mια δεκαετία μετά το τέλος του εμφύλιου πόλεμου μια άμαξα διασχίζει σαν αστραπή τα χιονισμένα βουνά του Ουαϊόμινγκ. Επιβάτες της είναι ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ), γνωστός και ως «κρεμάλας», και η αιχμάλωτή του Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι). Κατευθύνονται προς την πόλη Ρεντ Ροκ, όπου ο Ρουθ σκοπεύει να φέρει την Ντόμεργκιου ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στον δρόμο συναντούν δύο ξένους: τον ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν (Σάμιουελ Τζάκσον), μαύρο πρώην στρατιώτη του στρατού των Βορείων που πλέον έχει γίνει κυνηγός κεφαλών, και τον Κρις Μάνιξ (Ουόλτον Γκόγκινς), Νότιο αντάρτη που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος σερίφης του Ρεντ Ροκ. Χάνοντας τον δρόμο τους στην χιονοθύελλα, αναζητούν καταφύγιο σε μια στάση για άμαξες σε ένα ορεινό πέρασμα. Εκεί συναντούν όχι την ιδιοκτήτρια αλλά τέσσερα άγνωστα πρόσωπα.

Αναζητώντας τη λύση: Ο Ταραντίνο σε μια από τις σημαντικότερες δουλειές της καριέρας του κατασκευάζει ένα ευφυέστατο γουέστερν που βασίζεται κυρίως στους σπινθηροβόλους διαλόγους και τους εξονυχιστικά γραμμένους ήρωες. Τα οκτώ πρόσωπα είναι σύμβολα-χαρακτήρες ενός μυθικού «ηρωικού» κόσμου τον οποίο αποδομεί μοναδικά ο Αμερικανός δημιουργός.

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

(Murder on the Orient Express)

1974

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σίντνεϊ Λιουμέτ

Το μυστήριο: Το Οριάν Εξπρές σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολη – Παρίσι εξαιτίας χιονοθύελλας. Ξαφνικά ένας από τους επιβάτες του τρένου και κατηγορούμενος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού βρίσκεται νεκρός. Ο Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο.

Αναζητώντας τη λύση: Ο εμβληματικός Πουαρό του Αλμπερτ Φίνεϊ είναι ο κορυφαίος μιας σπάνιας ομάδας ιερών τεράτων της υποκριτικής (Λορίν Μπακόλ, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζον Γκίλγκουντ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ρίτσαρντ Ουίντμαρκ) καθώς και σταρ της εποχής (Σον Κόνερι, Ζακλίν Μπισέ, Αντονι Πέρκινς) σε ένα ταξίδι σασπένς και αγωνίας με όχημα το θρυλικό τρένο. Ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως σε μια υπόθεση στην οποία όλοι οι ύποπτοι έχουν κίνητρο αλλά και ακαταμάχητο άλλοθι. Μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της εποχής καθώς προτάθηκε για έξι Οσκαρ και τελικά η Ινγκριντ Μπέργκμαν κέρδισε το μοναδικό (και τρίτο συνολικά στην καριέρα της) χρυσό αγαλματίδιο της ταινίας.

Έγκλημα στο Εξπρές 13

(Murder she said)

1961

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Τζορτζ Πόλοκ

Το μυστήριο: Οταν η δεσποινίς Μαρπλ γίνεται μάρτυρας δολοφονίας σε διερχόμενο τρένο το αναφέρει στην αστυνομία. Δεν την πιστεύουν όμως, δεδομένου ότι δεν βρέθηκε κάποιο πτώμα. Εκείνη φυσικά επιμένει στα όσα είδε και αποφασίζει να κάνει τη δική της έρευνα.

Αναζητώντας τη λύση: Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μις Μαρπλ (η Μάργκαρετ Ράδερφορντ στον ρόλο που επανέλαβε άλλες τρεις φορές) δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη απόδοση. Η ηλικιωμένη ηρωίδα της Αγκαθα Κρίστι ξεχωρίζει στον ιντριγκαδόρικο μικρόκοσμο του φιλμ που αποτελείται από μια πληθώρα υπόπτων που κρύβουν καλά το ένοχο παρελθόν τους. Η συγγραφέας πάντως λέγεται ότι δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με το φιλμ, που το βρήκε λιγότερο τολμηρό από όσο φανταζόταν αν και υποκλίθηκε στην ερμηνεία της Ράδερφορντ στον ρόλο της δραστήριας «γιαγιάς», που ήταν και ο κύριος λόγος για τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας.

Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο

(Murder by death)

1976

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμπερτ Μουρ

Το μυστήριο: Οι πιο διάσημοι ντετέκτιβ του κόσμου προσκαλούνται σε μια μυστηριώδη έπαυλη για δείπνο. Ο οικοδεσπότης τούς ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος μέσα στο σπίτι μέχρι τα μεσάνυχτα και εκείνοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο.

Αναζητώντας τη λύση: Η διασημότερη παρωδία των παραδοσιακών φιλμ μυστηρίου βασίζεται σε ένα πρωτότυπο σενάριο του Νιλ Σάιμον. Ο τελευταίος έχει μεθοδεύσει ένα καλοστημένο και απολαυστικό κρυφτούλι μεταξύ πρωταγωνιστών και θεατών, γεγονός που τον ανάγει σε αληθινό δημιουργό της ταινίας. Ο Σάιμον παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων στο πλατό για να κάνει μικροαλλαγές στο σενάριο και, όπως παραδέχτηκαν οι περισσότεροι ηθοποιοί, ήταν από τα πιο απολαυστικά στην καριέρα τους, εκτός ίσως από τις Ελσα Λαντσέστερ και Εστέλ Ουίνγουντ που υποδύονται την Τζέσικα Μαρπλς και τη νοσοκόμα της αντίστοιχα, αφού αντιπαθούσαν τόσο πολύ η μια την άλλη ώστε τα προσβλητικά λόγια που αντάλλασσαν μεταξύ τους για τις ανάγκες της ταινίας ήταν εκτός από συχνά και απολύτως αυθεντικά. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter