Πέντε κλασικά λάθη στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Πέντε κλασικά λάθη στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε πολύ καλά πως κάθε μέθοδος εκγύμνασης βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό ωστόσο, αν και ίσως εξίσου σημαντικό, είναι πως διάφορα μικρά πράγματα μπορούν να καταλήξουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη φυσική μας κατάσταση και τους στόχους απώλειας βάρους.

Ο ιδρυτής του «Strength Running», Τζέισον Φιτζέραλντ και η διατροφολόγος Τζιλ Μάχερ έκαναν πρόσφατα μια εκτενή αναφορά σχετικά με τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι… αρχάριοι λάτρεις της φυσικής κατάστασης και τα οποία σαμποτάρουν τους στόχους απώλειας βάρους.

Προσέξτε τα παρακάτω πέντε κοινά λάθη και θα επιτύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε:

Λάθος 1: Μικρά χρονοδιαγράμματα, μακροπρόθεσμοι στόχοι

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι λογικό να θέλετε να δείτε αποτελέσματα αμέσως. Ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό κίνητρο δεν λειτουργεί πάντα. Στην πραγματικότητα, επειδή πιθανότατα χτίζετε μυς ενώ χάνετε λίπος, οι αριθμοί σωματικού βάρους μπορούν να παραμείνουν σταθεροί για πολλές εβδομάδες προτού αρχίσετε να βλέπετε διαφορά στην κλίμακα.

Σύμφωνα με τον Φιτζέραλντ, αυτός είναι ο λόγος που οι αρχάριοι αθλητές συχνά αποθαρρύνονται: «Τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα που συνδέεται με έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Η απώλεια βάρους συμβαίνει σχετικά αργά και το να περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες δεν είναι ρεαλιστικό».

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχετε λογικούς στόχους στην αρχή και να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Τσεκάρετε τα κιλά σας μία φορά την εβδομάδα αντί για καθημερινά και βάλτε μηνιαίους στόχους όσον αφορά την απώλεια βάρους. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις αρνητικές σκέψεις και θα σας ενθαρρύνει να παραμείνετε συνεπείς στο πρόγραμμά σας.

Λάθος 2: Δεν μένετε πειθαρχημένοι όσον αφορά το ημερήσιο πρόγραμμά σας

Η ξαφνική απαίτηση για αύξηση αντοχής κάνει πολλούς ανθρώπους να αδυνατούν να μείνουν πειθαρχημένοι σε ένα καθημερινό πρόγραμμα. Πολλές φορές αυτό ισχύει και διότι οι αρχάριοι τείνουν να υποτιμούν τον εαυτό τους αναφορικά με το πόσο μακριά είναι ικανοί να φτάσουν.

«Το να μην είσαι συνεπής με την άσκηση είναι λάθος είτε είσαι περιπατητής είτε είσαι δρομέας είτε κάνεις απλά γυμναστική. Ακόμη και αν είσαι αρχάριος, θα πρέπει να αφιερώσεις 5-6 ημέρες την εβδομάδα σε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκηση», λέει ο Φιτζέραλντ.

Αυτή η συνέπεια θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τις συνήθειες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων απώλειας βάρους, βελτιώνοντας παράλληλα τη φυσική σας κατάσταση.

Λάθος 3: Κάνετε υπερβολική χρήση αθλητικών ροφημάτων

Για την Τζιλ Μάχερ, ένας βασικός κανόνας είναι να μην πίνετε πολλά αθλητικά ροφήματα εφόσον η ένταση της γυμναστικής που κάνετε είναι χαμηλή.

«Αν δεν ιδρώνετε υπερβολικά και δεν χάνετε αρκετή ποσότητα ηλεκτρολυτών, τότε το μόνο που καταφέρνετε πίνοντας αθλητικά ροφήματα είναι να καταναλώνετε απλώς περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας. Αυτό αντισταθμίζει τα οφέλη της άσκησης. Είναι πιο ωφέλιμο να τρώτε ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα αμέσως μετά τη βόλτα ή την προπόνησή σας», λέει η Μάχερ.

Λάθος 4: Τρώτε πολύ μετά την άσκηση

Η υπερκατανάλωση τροφής μετά την άσκηση μπορεί ακυρώσει όλα τα οφέλη της προπόνησης. «Μερικές φορές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την άσκηση ως δικαιολογία για να τρώνε περισσότερο ή να επιλέγουν ανθυγιεινά τρόφιμα», λέει η Μάχερ.

Ομολογουμένως, το κόψιμο αυτής της συνήθειας είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε ενώ προσπαθείτε να χάσετε βάρος. «Αναπόφευκτα θα έχετε αυξημένη όρεξη όταν γυμνάζεστε περισσότερο καθημερινά. «Η διασφάλιση ότι τρώτε αρκετά και κρατάτε μια ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών είναι το ζητούμενο. Αν δεν τρώτε ισορροπημένα (για παράδειγμα δεν υπάρχουν αρκετοί υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες στη τροφή σας), πιθανότατα θα πεινάσετε και τελικά θα φάτε υπερβολικά», είναι τα λόγια της Μάχερ.

Λάθος 5: Δεν υπολογίζετε την κατανάλωση θερμίδων

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι ξεκινάνε γυμναστική είναι να σταματάνε να υπολογίζουν την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων τους. Αν και νομίζετε πως λόγω της γυμναστικής είστε σε καλό δρόμο, στην πραγματικότητα είναι συνηθισμένο να τρώτε υπερβολικά.

«Πρέπει να καταγράφετε κάθε μέρα το φαγητό σας. Το να επιχειρείτε απλά να μην τρώτε πού δεν λειτουργεί. Οι πελάτες μου που παρακολουθούν και μετρούν σταθερά το φαγητό τους είναι πολύ πιο επιτυχημένοι στην απώλεια βάρους από τους πελάτες μου που το υποτιμούν», εξηγεί η Μάχερ.

Πηγή: runnfun.gr

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter