Πέντε χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρει όποιος ξεκινά το τρέξιμο

Πέντε χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρει όποιος ξεκινά το τρέξιμο

Μια από τις συνήθειες που έχουν… ανθίσει τις ημέρες του Covid-19 είναι το τρέξιμο, που έχει γίνει η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος και βασικότερος έχει να κάνει με τη δυνατότητα που τους δίνει να βγουν εκτός καραντίνας και να κάνουν μια μεγάλη διαδρομή και ο δεύτερος ότι η ευεξία που προσφέρει ανεβάζει την ψυχολογία.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει όσοι επιλέγουν το τρέξιμο για να αντιμετωπίσουν την κλεισούρα, να είναι προσεκτικοί.

Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ένας αρχάριος δρομέας πρέπει να γνωρίζει κάποιους βασικούς κανόνες που αφορούν το τρέξιμο για να αποφύγει λάθη που ενδέχεται να τον απογοητεύσουν ή να του κάνουν τη ζωή του δύσκολη.

Μην ξεχνάτε το ζέσταμα

Το ζέσταμα είναι σημαντικό για όλους όσους αθλούνται, αλλά για έναν αρχάριο είναι ένα ακόμα πιο σπουδαίο βήμα, καθώς προετοιμάζει τον οργανισμό του (ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και τους καρδιακούς παλμούς) και κάνει τη μετάβασή του στην άσκηση πιο άνετη και ασφαλέστερη.

Δεν χρειάζεται πίεση

Παντού στη ζωή χρειάζεται το… φρένο, κάτι που ισχύει και για το τρέξιμο. Ενας αρχάριος δρομέας πρέπει να ξέρει που να σταματάει προκειμένου να μην επιβαρύνει τον οργανισμό του. Ενας καλό μέτρο είναι τα μικρά διαλείμματα μετά από ασκήσεις.

Άνετο ντύσιμο

Με εξαίρεση ένα καλό ζευγάρι παπούτσια που πρέπει να έχει ένα δρομέας, στα υπόλοιπα αξεσουάρ δεν χρειάζονται υπερβολές. Ένας δρομέας πρέπει να είναι άνετος και να μην έχει περιττά αξεσουάρ.

Σε όλα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα

Όταν το τρέξιμο είναι προγραμματισμένο (π.χ. δύο με τρεις φορές την εβδομάδα), ο οργανισμός ενός ατόμου μπορεί πιο εύκολα να βρει ρυθμό και οι επιδόσεις να είναι ανεβασμένες.

Να υπάρχει ρεαλισμός και υπομονή

Ένας αρχάριος πρέπει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους. Δεν χρειάζονται βιασύνη, καθώς όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η πίεση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι προσδοκίες πρέπει να ανεβαίνουν σταδιακά, όταν και θα είναι εμφανής η βελτίωση.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter