Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Πέντε χρόνια πριν, 18 Σεπτέμβρη του 2013 και ώρα 00:35 ο Παύλος Φύσσας, άφησε την τελευταία του πνοή, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», μετά τις μαχαιριές που δέχτηκε με επαγγελματική ακρίβεια στην καρδιά, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.


Ο δολοφόνος του Παύλου συλλαμβάνεται, μετά από υπόδειξη του ίδιου λίγο πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και ομολογεί το έγκλημά του, ενώ ήδη αρχίζει και γίνεται γνωστό πως είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. 

Η ίδια η οργάνωση εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο αρνείται την εμπλοκή της και διαμηνύει ότι θα προβεί σε μηνύσεις εναντίον όσων αναπαράγουν αυτή την είδηση, λίγο καιρό αργότερα, ο ίδιος της ο αρχηγός αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. 

Ο Παύλος Φύσσας, δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του, ένα βράδυ που είχε απλά βγει με την παρέα του να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου. 

Αποφάσισε να μείνει πίσω, να διώξει τους φίλους του και να αντιμετωπίσει τους Χρυσαυγίτες που του επιτέθηκαν. 

Η δολοφονία του ήταν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εμφανίζονται στη δίκη των δολοφόνων του – ηθικών και φυσικών –  εγκεκριμένη, από την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης. 

Αντιδράσεις και διαδηλώσεις 

Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ήταν άμεσα και την επομένη κιόλας της δολοφονίας διοργανώθηκαν πολλές διαδηλώσεις συμπαράστασης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.



Μεγάλο συλλαλητήριο-πορεία με χιλιάδες συμμετέχοντες οργανώθηκε στο Κερατσίνι και τη Νίκαια, η οποία ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) και Γρηγορίου Λαμπράκη. Η αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι δέχτηκε επίθεση με πέτρες από μια ομάδα ατόμων που σχετίζονταν όπως αποκαλύφθηκε αργότερα με τη Χρυσή Αυγή. Η ομάδα αυτή δρούσε με την ανοχή και την κάλυψη μιας διμοιρίας ΜΑΤ, ο επικεφαλής της οποίας κατόπιν απομακρύνθηκε με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και εκτός Ελλάδας, στο Παρίσι, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οργανώθηκαν από Έλληνες μετανάστες και φοιτητικές και αριστερές οργανώσεις.

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο ο κόσμος φώναζε συνθήματα κατά του φασισμού και τραγουδούσε τα τραγούδια του. 

Κεντρική διαδήλωση – Κάλεσμα οικ. Φύσσα

Η οικογένεια Φύσσα απευθύνει κάλεσμα στην κεντρική αντιφασιστική διαδήλωση για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του που θα πραγματοποιηθεί στο Κερατσίνι.

Σημείο συνάντησης στις στις 5.30 το απόγευμα το μνημείο του Παύλου Φύσσα με την πορεία να κατευθύνεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Συγκέντρωση και πορεία με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι προγραμματισμένη για σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στην Καμάρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=ckUM_-SvXB4

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter