Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο πακιστανός μετανάστης εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν έπεφτε νεκρός, μαχαιρωμένος από χρυσαυγίτες στην οδό Τριών Ιεραρχών, στα Πετράλωνα.

Ήταν ξημερώματα της 17ης Γενάρη του 2013 όταν ο Λουκμάν είχε ξεκινήσει με το ποδήλατό του από το Περιστέρι για τα Πετράλωνα, όπου δούλευε στη λαϊκή αγορά. Στην οδό Τριών Ιεραρχών ο Λουκμάν διασταυρώθηκε με δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή. Επρόκειτο για τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, οι οποίοι τον δολοφόνησαν καταφέρνοντάς του εφτά μαχαιριές με «πεταλούδες». Ο νεαρός εργάτης δέχτηκε χτυπήματα στην καρδιά, στην σπονδυλική στήλη, στην πλάτη, στο χέρι και αλλού.

Μετά το δολοφονικό τους έργο οι χρυσαυγίτες έφυγαν ατάραχοι, σαν να μη συνέβη τίποτα. Μόλις άκουσαν τις φωνές οι κάτοικοι της γειτονιάς των Πετραλώνων βγήκαν αμέσως στον δρόμο και αντίκρισαν τον δολοφονημένο νέο. Ένας οδηγός ταξί συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας της μηχανής και τον ανέφερε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα μερικές ώρες αργότερα οι δολοφόνοι να συλληφθούν στο Σύνταγμα.

Στο σπίτι τους εντοπίστηκαν τρία στιλέτα «πεταλούδες», ένας σουγιάς, μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, δύο ξύλινα ρόπαλα, σφαίρες, μία σφεντόνα, ενώ στο σπίτι του ενός βρέθηκαν και πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στα Πετράλωνα. Ωστόσο οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του Λουκμάν δεν ήταν της έκτασης και της έντασης που απαιτούταν ώστε να ανακοπεί το δολοφονικό έργο της Χρυσής Αυγής, που εκείνη την περίοδο «μεσουρανούσε» με την ανοχή -αν όχι ενθάρρυνση- της κυβέρνησης Σαμαρά και σε συνεργασία, κατά κανόνα, με την αστυνομία. Έτσι οι φασιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα, 8 μήνες μετά, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.

Στη δίκη που ακολούθησε οι δράστες ισχυρίστηκαν με θράσος ότι όλα ξεκίνησαν από έναν καυγά επειδή ο Σαχζάτ Λουκμάν «τους έκλεισε τον δρόμο» με το ποδήλατό του. Προσπάθησαν δε να πείσουν ότι δεν είχαν ρατσιστικό κίνητρο ούτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ισχυρισμοί που δεν έπεισαν το δικαστήριο, με την Εισαγγελέα στην αγόρευσή της να κάνει λόγο για δολοφονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ έκανε λόγο για ρατσιστικό έγκλημα.

Οι δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία, οπλοχρησία και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ενάμισι χρόνο μετά το τέλος της δίκης, στη καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου καταλογίστηκε ρατσιστικό κίνητρο στη δολοφονία του μετανάστη εργάτη.

Στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν πραγματοποιήθηκε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση και διαδήλωση στο σημείο της δολοφονίας την Κυριακή, ενώ νέα συγκέντρωση προγραμματίζεται για την προσεχή Κυριακή, στην πλατεία Μερκούρη των Πετραλώνων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter