Περαιτέρω υποχώρηση Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων

Περαιτέρω υποχώρηση Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων

Τέσσερις ήταν οι βασικές ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, με τις δύο να έχουν ικανοποιηθεί ήδη από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος -κατά τις πληροφορίες- προτίθεται να προβεί και σε δύο ακόμη «βήματα πίσω» προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη διακομματική συναίνεση.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για να ισχύσει στην ολότητά του πρέπει να ψηφιστεί με 200 ψήφους επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, ο Τ. Θεοδωρικάκος υποχωρεί σε σειρά σημαντικών παραμέτρων και προβλέψεων του σχεδίου νόμου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός προκειμένου να επιδείξει διάθεση συνεννόησης με τις λοιπές δυνάμεις του Κοινοβουλίου έχει κάνει ήδη αποδεκτά δύο αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δείτε επίσης: LIVE: Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Το πρώτο αφορούσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την πρόβλεψη για τρεις θέσεις Ελλήνων του Εξωτερικού. Μάλιστα, αν κάποιο κόμμα εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του τρεις εκπροσώπους των αποδήμων, τότε ο ένας εξ αυτών θα πρέπει να είναι στην πρώτη τριάδα του ψηφοδελτίου. Η δεύτερη αφορά τον ρόλο που θα έχει η διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τις ενστάσεις όσων εκλογέων του εξωτερικού απορρίφθηκε η αίτησή τους προκειμένου να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τ. Θεοδωρικάκος θα ικανοποιήσει και ένα ακόμα αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, θα μειώσει το χρόνο αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων από τα 10 έτη στα 8, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με την προηγούμενη πρόβλεψη είχε ασκήσει κριτική περί μετατροπής της 35ετίας σε 45ετία ως προς το βάθος χρόνου που θα έπρεπε ένας Έλληνας του εξωτερικού να έχει διαμείνει στη χώρα για δύο χρόνια. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών δεν έδειξε την ίδια προθυμία και για τον έλεγχο της διακομματικής επιτροπής στις υπουργικές αποφάσεις που απορρέουν από το νόμο, κάτι που εξίσου αποτελούσε αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο Τ. Θεοδωρικάκος -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες- θα ανακοινώσει πως ο Συνήγορος του Πολίτη όχι μόνο θα είναι μέλος της εν λόγω διακομματικής επιτροπής αλλά θα έχει και καθήκοντα εισηγητή προκειμένου να διασφαλίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών, με τον υπουργό να κρίνει πως προβαίνει σε μία ακόμη πράξη καλής θελήσεως για να πετύχει τον επιθυμητό αριθμό ψήφων κατά τη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter