Πέραμα: Στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί για την αιματηρή καταδίωξη

Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό καταδίωξης στο Πέραμα με το θάνατο νεαρού Ρομά, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2021. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στην ανακρίτρια Πειραιά οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη του Περάματος που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη και να τραυματιστεί ο συνοδηγός  του οχήματος.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας.

Συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Αλέξη Κούγια, αναμένεται να περιγράψουν εκ νέου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκε το αιματηρό συμβάν με τα ερωτήματα να πληθαίνουν μετά το αποκαλυπτικό βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και μαρτυρά πως δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού αλλά και από το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει πως οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι στο όχημα επέβαιναν τρεις Ρομά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δικαστήρια Πειραιά είναι αποκλεισμένα από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Παρόλα αυτά η ΕΛΑΣ δεν εμπόδισε τη συγκέντρωση μια ομάδας ανθρώπων υπέρ των αστυνομικών που στέρησαν τη ζωή σε ένα 18χρονο παιδί, φωνάζοντας τους μάλιστα «ήρωες» ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση η οποία παρείχε πολιτική κάλυψη στους κατηγορούμενους με τον υπουργό ΠΡΟΠΟ Τάκη Θεοδωρικάκο να επισκέπτεται μάλιστα τους κατηγορούμενους και τον Άδωνη Γεωργιάδη να λέει δημόσια «μπράβο» στους σερίφηδες των 38 σφαιρών.

Αντίθετα, μεγάλη αστυνομική δύναμη αλλά και κλούβες παρατάχθηκαν με πλήρη εξάρτηση αποκλείοντας ομάδα αντιφασιστών που άνοιξε πανό και φώναξε συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. 

Η αγαστή συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και των συγκεντρωμένων που επεφημούσαν τους αστυνομικούς φάνηκε και σε δυο φράσεις των δεύτερων όταν έμαθαν ότι συγκεντρώνονται αντιφασίστες:
-Ήρθαν αυτοί (σ.σ. Οι αντιφασίστες)
– Μην αγχώνεσαι θα τους κανονίσουν τα παιδιά (σ.σ. Δείχνοντας με το χέρι του τις δυνάμεις των ΜΑΤ)
Στις φωτογραφίες φαίνεται χαρακτηριστικά πως οι μεν είναι αποκλεισμένοι από το σημείο από ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και κλούβα, ενώ οι δε είναι… προστατευμένοι από κλούβα μπροστά από τα δικαστήρια πλάι πλάι με τους ένστολους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των επτά κατηγορουμένων αστυνομικών Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε την υπόθεση σημαντική όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ελληνική αστυνομία. Στις δηλώσεις του μετέφερε τη λύπη των κατηγορουμένων για την απώλεια ενός συνανθρώπου τους, λέγοντας, βέβαια, ότι προηγήθηκε εναντίον τους απόπειρα ανθρωποκτονίας. Υποστήριξε επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους ενώ επέκρινε το γεγονός ότι βρίσκονται υπό πειθαρχική έρευνα με το ερώτημα της απόταξης.

Η οικογένεια του 18χρονου Ρομά ζητά να υπάρξει διερεύνηση για το εάν προκύπτουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τους πυροβολισμούς που έφεραν τον θάνατο.

Ετικέτες