Πέραμα: Τι ισχυριζονται οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους – Οι διάλογοι που επιβεβαιώνουν το Documento

Πέραμα: Τι ισχυριζονται οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους – Οι διάλογοι που επιβεβαιώνουν το Documento

Στις προανακριτικές καταθέσεις τους, σχετικά με τον θάνατο  από αστυνομικά πυρά, του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, οι αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, υποστήριξαν πως βρέθηκαν σε κίνδυνο, πως φοβήθηκαν και πως σημάδευαν στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Σαμπάνης σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή έφερε δύο διαμπερή τραύματα στον θώρακα (σ.σ. το οποίο και ήταν υπεύθυνο για τον ακαριαίο θάνατό του) και την κοιλιά.

Δείτε επίσης: Πέραμα: Τι αναφέρουν οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους – Πως ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις 38 σφαίρες που έφυγαν με τόση ευκολία από τα υπηρεσιακά τους όπλα οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως φοβήθηκαν για τη ζωή τους και κάνουν λόγο για προσπάθεια εξουδετέρωσής τους από τους τρεις άοπλους νεαρούς που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Σε μία από τις καταθέσεις μάλιστα ένας από τους αστυνομικούς υποστηρίζει ότι φοβήθηκε τόσο πολύ για τη ζωή του από τους άοπλους νεαρούς που «δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σταματήσει το αυτοκίνητο».

Σύμφωνα δημοσιεύματα της Καθημερινής και του cnn.gr που αναφέρονται σε αποσπάσματα των προανακριτικών καταθέσεών τους, οι αστυνομικοί περιέγραψαν πώς ξεκίνησε η καταδίωξη και πώς άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του λευκού αυτοκινήτου όταν ο οδηγός του εμβόλισε τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ.

Συγκεκριμένα ένας από τους αστυνομικούς αναφέρει:

«Προσπάθησαν να μας εμβολίσουν»

 
«Αρκετές φορές προσπάθησε να μας εμβολίσει για να σταματήσουμε να τον ακολουθούμε. Μάλιστα για το λόγο αυτό επειδή φοβήθηκα πολύ από τον τρόπο που οδηγούσε είχα μείνει τελευταία από τις μηχανές που τον ακολουθούσαμε. Συνεχίσαμε να τον ακολουθούμε για αρκετή ώρα (…) παραβίαζε συνεχώς τους ερυθρούς σηματοδότες προκαλώντας μεγάλο κίνδυνο στους άλλους οδηγούς και τους υπόλοιπους διερχόμενους. (…) Επειδή εμείς ακολουθούσαμε από σχετικά κοντινή απόσταση είδαμε ότι σχεδόν αμέσως το λευκό αμάξι σταμάτησε την πορεία του. Εμείς πλησιάσαμε αρκετά κοντά και ξαφνικά βλέπουμε το λευκό αμάξι να κινείται με όπισθεν προς το μέρος μας», λέει στην κατάθεσή του ένας από τους αστυνομικούς και προσθέτει:
«Εκείνη τη στιγμή με την φορά που ερχόταν πίσω εμβόλισε τις πρώτες δύο μηχανές που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό. Επειδή τρόμαξα πολύ με τη μηχανή όπως ήμουνα για να προλάβω μήπως και με χτυπήσει το όχημα που έκανε πίσω, έπεσα με ταχύτητα σε μία αυλή διπλανού καταστήματος που υπήρχε στο σημείο. Όπως μπήκα στην αυλή πήδηξα από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση και η μηχανή έφυγε μόνη της. Ο συνοδός μου είχε πηδήξει πριν να στρίψω για την αυλή για να προστατευθεί όταν σηκώθηκα από εκεί που βρέθηκα είδα το αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω μου με την όπισθεν και κάνοντας ελιγμούς.
«Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα αλλά νομίζω ότι πρέπει να ήταν μία φορά» – «Ρίχναμε στα λάστιχα»
 «Στη συνέχεια, όπως και πριν, προσπάθησε να φύγει προς τα κάτω κάνοντας αναστροφή αλλά δεν μπορούσε γιατί τον εμπόδισε μία μηχανή που είχε σφηνωθεί μπροστά από το όχημα. Το όχημα δηλαδή είχε πατήσει την μηχανή και γι’ αυτό δυσκολευόταν να την περάσει από πάνω. Μάλιστα πιστεύω αυτός ήταν ο λόγος που ένας από τους συναδέλφους σώθηκε αφού βρήκε την ευκαιρία να συρθεί ουσιαστικά και να απομακρυνθεί από το μπροστινό μέρος του αμαξιού. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι εμείς καθώς βλέπαμε τον οδηγό να προσπαθεί να χτυπήσει το συνάδελφο μας προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον προειδοποιήσαμε και τον κάλεσα πολλές φορές να σταματήσει το όχημα πράγμα που δεν έκανε αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Δεν θυμάμαι πόσοι από εμάς έριξαν. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα αλλά νομίζω ότι πρέπει να ήταν μία φορά»

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, μαζί με τους επιβαίνοντες, είχαν σκοπό να μας εμβολίσουν, προκειμένου να μας σκοτώσουν, για να ξεφύγουν», αναφέρει και προσθέτει:

«Μετά από κάποια δευτερόλεπτα», σημειώνει, «είδε το αυτοκίνητο να έχει γυρίσει και να κινείται (…) στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που το ακολουθούσαν». «Με την άκρη του ματιού μου είδα τον συνοδηγό να βγαίνει από αυτό και να απομακρύνεται τρέχοντας. Τότε το HYUNDAI παρέσυρε με την μπροστινή πλευρά του μία άλλη υπηρεσιακή μηχανή (…) η οποία σφήνωσε κάτω από αυτό. Συνέχισε όμως να κινείται παρότι μπροστά του, πεσμένος στον δρόμο, ήταν ένας αστυνομικός. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αστυνομικού, ο ίδιος φοβούμενος για τη ζωή του συναδέλφου του, τράβηξε το πιστόλι του μάρκας USP και πυροβόλησε μία φορά, στοχεύοντας στα πίσω λάστιχα του αυτοκινήτου, με σκοπό την ακινητοποίησή του. «Στη θέα του HYUNDAI να κινείται και να κινδυνεύει να περάσει πάνω από τον συνάδελφο πυροβόλησαν και οι άλλοι αστυνομικοί».

«Τράβηξα και εγώ το όπλο μου και άρχισα να πυροβολώ προς την δεξιά μπροστά ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου»

Άλλος αστυνομικός καταθέτει:

«… Η μηχανή του συναδέλφου σφηνώθηκε κάτω από το λευκό αυτοκίνητο και ευτυχώς μειώθηκε η ταχύτητα του. Ο συνάδελφος που έπεσε προσπάθησε έρποντας να φύγει από την πορεία του οχήματος και να γλιτώσει από τα χειρότερα. Έπεσα κάτω και όταν σηκώθηκα είδα το όχημα που ερχόταν κατά πάνω μου. Για καλή μου τύχη με τη μοτοσικλέτα του συναδέλφου σφηνωμένη από κάτω δεν μπόρεσε να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Φωνάζαμε όλοι συνάδελφοι σε αυτούς που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο “αστυνομία ακίνητοι”, αλλά αυτοί συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να μας εξουδετερώσουν. Εκείνη την ώρα άκουσα ήδη τους πρώτους πυροβολισμούς από τους συναδέλφους προς το αυτοκίνητο».

«Τράβηξα και εγώ το όπλο μου και άρχισα να πυροβολώ προς την δεξιά μπροστά ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου. Είχα φοβηθεί τόσο για τη ζωή μου όσο και τη ζωή των συναδέλφων μου που βρίσκονταν γύρω μου και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σταματήσει το αυτοκίνητο.
Άμα συνέχιζε και δεν σταματούσε σίγουρα θα είχε χτυπήσει και τους άλλους συναδέλφους που ανέβαιναν την οδό Ελπίδος και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα»

Οι διάλογοι των αστυνομικών με το κέντρο που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Documento
Την ίδια ώρα το MEGA φέρνει στο φως τους διαλόγους που είχαν μέσω ασυρμάτων οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια της καταδίωξης που επιβεβαιώνουν τα όσα δημοσίευσε πρώτο το Documento σχετικά με την αυθαίρετη καταδίωξη που πραγματοποίησαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. παρά την εντολή να σταματήσουν.
Αναλυτικά οι διάλογοι:

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: Καταδιώκουμε Hyundai Accent, που είναι πιθανόν κλεμμένο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Συνεχίστε την καταδίωξη.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Το Hyundai περνάει τα κόκκινα και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σταματήστε την καταδίωξη. Υπάρχει κεντρική εντολή.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Άλλες ομάδες): Συνεχίζουμε την καταδίωξη. Το όχημα κινείται επικίνδυνα και το ακολουθούμε.

Λίγη ώρα μετά, μια ομάδα ΔΙΑΣ ενημερώνει ότι έχει μείνει πίσω και πως δεν συνεχίζει την καταδίωξη του οχήματος, κάτι που δεν κάνουν τα υπόλοιπα πληρώματα που βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά):
 Έχουμε μείνει πίσω. Δεν μπορούμε να προλάβουμε τους συναδέλφους, που κυνηγούν το αυτοκίνητο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχω πει να σταματήσετε. Έχω εντολή από ανώτατο αξιωματικό (σ.σ. δίνει κωδικούς του ανώτατου αξιωματικού).

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (που συνεχίζουν την καταδίωξη): Συνεχίζουμε να τον ακολουθούμε.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Μην τους καταδιώκετε. Υπάρχει εντολή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter