«Πέρασαν» από το ΣτΕ οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες

«Πέρασαν» από το ΣτΕ οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες

«Πέρασαν» από το ΣτΕ οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες που αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip»).

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων απέρριψε σχεδόν στο σύνολο τους τις αιτήσεις ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης (8200/0-297647/10.4.2018) που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων με «RFID chip» και καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνουν. 

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη και κατόχου του δελτίου Αστυνομικής ταυτότητας. Και αυτό γιατί είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά σκοπό δημοσίου συμφέροντος .

Παράλληλα , το Συμβούλιο της Επικρατείας «άναψε κόκκινο», κάνοντας δεκτό μόνο αυτό το αίτημα των προσφευγόντων, στην αποθήκευση στις νέες αυτές ταυτότητες, των στοιχείων που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι αυτά δεν είναι κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύμφωνα με το νόμο 1599/1986, όπως βάσιμα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής, περίπου εβδομήντα πολίτες, ένας αρχιμανδρίτης και τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών», το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας» κ.α.

Επισημαίνεται ότι οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, την πρόσκαιρη και μόνιμή κατοικία, κ.ά

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter