Πέρασε από το γερμανικό κοινοβούλιο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πέρασε από το γερμανικό κοινοβούλιο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου _x000D_
ανασυγκρότησης ενέκριναν επί της αρχής οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων _x000D_
των κομμάτων της Bundestag, με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD.

«Δεν πρέπει να διαφωνήσουμε για το “εάν”», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ, τονίζοντας ότι μια οικονομικά ισχυρή Ευρώπη «είναι και προς το δικό μας συμφέρον», καθώς το 60% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Εκφράστηκε ωστόσο επικριτικά για τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν ως δάνεια, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφές πόσα χρήματα είναι δυνατόν να επενδυθούν γρήγορα και ουσιαστικά.

Ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για ευρωπαϊκά θέματα Μάρκους Τενς τόνισε από την πλευρά του ότι η Ευρώπη χρειάζεται το κοινό ταμείο, διότι έχει και κοινό οικονομικό χώρο, ενώ ζήτησε ακόμη περισσότερους πόρους.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ακούστηκε ένα δυνατό «ναι μεν, αλλά», όπως σχολιάζει σχετικά η Sueddeutsche Zeitung. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μου ασφαλώς και υποστηρίζει την ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Πρέπει όμως να υπάρξουν και όροι. Γιατί δεν είναι δυνατόν να εκλείψουν οι φορολογικοί παράδεισοι;», αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Φάμπιο Ντε Μάζι, ενώ η εκπρόσωπος των Πρασίνων για ευρωπαϊκά θέματα Φραντσίσκα Μπράντνερ ζητά να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, αλλά και να αποτελέσει η προστασία του κλίματος την «καρδιά» του ταμείου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Όλαφ Σολτς ανέδειξε την ανάγκη το ευρωπαϊκό ταμείο να αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς, όπως επισήμανε, η μία μετά την άλλη οι χώρες αίρουν τα μέτρα περιορισμού που είχαν λάβει για την πανδημία του κορονοϊού. «Μπορεί πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι θέλουν τώρα όλοι να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί μια λύση γρήγορα, όχι απλώς κάποια στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι δεν θα χρησίμευε σε κάτι εάν η Γερμανία άρχιζε να συζητά τώρα το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης χωρίς να είναι βέβαιο ότι συμβαίνει το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Γερμανία εξαρτάται από αυτό», είπε ο υπουργός, για να καταλήξει: «Ας το καταφέρουμε τώρα όλοι μαζί και ας αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε το σωστό».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

10/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter