Πέρασε της… Εκκλησίας: Ανοιχτές για τον εορτασμό των Θεοφανίων – Ουρές και… διακριτική αστυνόμευση

Τελικά όχι μόνο οι εκκλησίες άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους για τους πιστούς για τον εορτασμό των Θεοφανίων αλλά και σχηματίστηκαν σε ορισμένες από αυτές ουρές από πιστούς που περίμεναν να μπουν.

Παρά το lockdown και παρά τις εισηγήσεις της κυβέρνησης η Ιερά Σύνοδος δεν έκανε πίσω και άνοιξε τους ναούς με μόνη υποχώρηση να μην προχωρήσει στους αγιασμούς των υδάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του για ακόμα μία φορά αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και πέταξε το μπαλάκι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Έτσι σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος: 

Δεν πραγματοποιείται λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας εντός των ναών

Επιτρέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατέβασε και πάλι αστυνομία στο δρόμο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Σε αντίθεση ωστόσο, με άλλους εορτασμούς που φροντίζει να κατεβάζει στους δρόμους δεκάδες αστυνομικούς, αυτή τη φορά η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς είναι… ήπια και διακριτική, χωρίς ελέγχους μέσα σε εκκλησίες.

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ουρές έξω από τις εκκλησίες

Ωστόσο, δεν έλειψαν  οι ουρές έξω από τους ναούς. Στον Άγιο Δημήτριο αλλά και σε άλλες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, πιστοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία περιμένοντας να μπουν μέσα ενώ ουρές έχουν σχηματιστεί και σε αρκετούς ναούς της Αττικής, όπως στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι.

Σύμφωνα με το grtimes δεκάδες είναι τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό.Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας και εδώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

Μητρόπολη Καλαμαριάς - Θεοφάνεια -GRTimes.gr

Οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα για να μπορέσουν να μπουν στις εκκλησίες και να πάρουν τον αγιασμό. Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου πριν από λίγο μετέβησαν αστυνομικοί αλλά η παρουσία τους είναι διακριτική.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 πμ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.


Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω από τον ναό είναι διακριτική.

Ετικέτες