Δημοσκόπηση: Περιµένουν τα χειρότερα, επικρίνουν τα κυβερνητικά µέτρα, αλλά αντέχει ο Μητσοτάκης!

Δημοσκόπηση: Περιµένουν τα χειρότερα, επικρίνουν τα κυβερνητικά µέτρα, αλλά αντέχει ο Μητσοτάκης!

Ακρίβεια, χαµηλούς µισθούς και δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασµούς τους αντιµετωπίζουν οι περισσότεροι από τους µισούς ερωτηθέντες της έρευνας.

Και σε αυτή την έρευνα αποτυπώνεται το ιδιάζον φαινόµενο της πολιτικής κυριαρχίας µιας κυβέρνησης που περνά κάτω από τον πήχη στα ποιοτικά στοιχεία των µετρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 53,3% κρίνει πως τα πράγµατα πηγαίνουν «προς τη λάθος κατεύθυνση», το 60,2% πιστεύει ότι η οικονοµία θα χειροτερεύσει, ενώ το 51,4% θεωρεί πως τον επόµενο χρόνο θα επιδεινωθεί η προσωπική του οικονοµική κατάσταση.

Επιπλέον, το ασφυκτικό πλαίσιο που διαµορφώνει ο συνδυασµός ακρίβειας και χαµηλών µισθών αντανακλάται στις απαντήσεις της πλειοψηφίας για το πώς τα βγάζει πέρα. Το 55,1% δυσκολεύεται µε το συνολικό εισόδηµα που αποκοµίζει, ενώ στα επιµέρους το 53,4% δηλώνει ότι αντιµετώπισε δυσκολίες τον τελευταίο χρόνο στην πληρωµή των λογαριασµών ρεύµατος, νερού κ.λπ., µε το ποσοστό να µεγαλώνει λόγω των δαπανών διαβίωσης. Ειδικότερα, το 58,9% απαντά πως είχε πρόβληµα στις πληρωµές που αφορούσαν σουπερµάρκετ, φάρµακα κ.λπ.

Διαβάστε επίσης – Φορολόγηση: Οι 22 αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024

∆ιόλου τυχαίο ότι στην ερώτηση «ποιο είναι το σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει σήµερα η χώρα;», η «ακρίβεια βασικών αγαθών» συγκέντρωσε το 77,9%, οι «χαµηλοί µισθοί/συντάξεις» το 60,9% και ακολουθούν η «υγεία» µε 45,2% και η «διαφθορά/ατιµωρησία σκανδάλων» µε 35,7%.

Ως προς τον βαθµό ικανοποίησης από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιµετωπίζει τα προβλήµατα αυτά, τα αποτελέσµατα είναι αµείλικτα για το Μέγαρο Μαξίµου. Το 58,6% δηλώνει «καθόλου ικανοποιηµένο» και το 26,2% «λίγο ικανοποιηµένο». Τουτέστιν, το 84,8% κρίνει ως µη ικανοποιητική την κυβερνητική διαχείριση. Ταυτόχρονα όµως η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιηµένη ούτε µε τον τρόπο που αντιµετωπίζουν όλα τα κόµµατα της αντιπολίτευσης τα εν λόγω προβλήµατα.

Σε σχέση µε το αν ωρίµασαν οι συνθήκες για την ψήφιση νόµου για τον γάµο οµόφυλων ζευγαριών η πλάστιγγα κλίνει οριακά προς τη θετική κατεύθυνση. Το 42% συµφωνεί και το 38% διαφωνεί, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για ζήτηµα που εν πολλοίς διχάζει την κοινή γνώµη. Οσον αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων, πάλι δεν προκύπτει ισχυρή πλειοψηφούσα άποψη. Το 47,1% διαφωνεί και το 45% συµφωνεί. Τέλος, για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά µε το µεσανατολικό η πλειοψηφία τάσσεται κατά των κυβερνητικών χειρισµών µε ποσοστό 46,5%, ενώ το 36,8% θεωρεί σωστή τη θέση της.

Η ταυτότητα της έρευνας

• Εταιρεία: R.P. REALPOLLS LTD
• Εντολέας: Εφημερίδα Documento
• Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία και χρήση κωδικών μίας χρήσης) με
χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
• Γεωγραφική περιοχή: Πανελλαδική
• Διάστημα συλλογής στοιχείων: 27-29 Νοεμβρίου 2023
• Σύνολο δείγματος: 1.772 άτομα 17 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές
• Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα (υπολογίστηκε με την τεχνική bootstrap): ±3% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%
• Μεταβλητές στάθμισης: Ηλικία, φύλο, περιφέρεια ψήφου, ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2023
• Μέθοδος στάθμισης: Raking πολλαπλών μεταβλητών με βάση τα πρότυπα και τους αλγορίθμους της American National
Elections Studies (ANES, https://electionstudies.org/)
• Μέθοδος εκτίμησης εκλογικής επιρροής Random Forest Classification/ lightgbm classification (ακρίβεια άνω του 90%)
• Ιστότοπος εταιρείας: www.realpolls.eu
• Αριθμός πρωτοκόλλου κοινοποίησης στο ΕΣΡ: 3428/10-6-2021
• Η έρευνα διενεργήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ESOMAR. Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων έγινε σε
συνεργασία και με τη χρήση τεχνολογιών της εταιρείας Forstat Technologies (www.forstat.gr)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter