Περί ιστορίας, φιλοσοφίας και σύμπαντος

Περί ιστορίας, φιλοσοφίας και σύμπαντος

Δοκίμια, μελέτες, οδοιπορικά και ανασκοπήσεις για αναγνώσεις στο αντιφατικό κλίμα γιορτών – καραντίνας.

————————————————————————————–

Ο Μαρξ, το «Κεφάλαιο» και η τρέλα του οικονομικού λόγου

Ντέιβιντ Χάρβεϊ

Σαράντα χρόνια έχει διδάξει το «Κεφάλαιο» ο επίτιμος καθηγητής του City University της Νέας Υόρκης. Έχοντας τέτοια τριβή, είναι λογικό να παρουσιάζει όλη τη σκέψη του φιλοσόφου που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και το όνομά του έμεινε οδόσημο στην πορεία προς μια πιο δίκαιη κοινωνία. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, η μαρξιστική ανάλυση του καπιταλισμού ήταν γνώριμη και κατανοητή από φυλακισμένους και δυσνόητη από φοιτητές ενός ελίτ πανεπιστημίου. Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ παίρνει τον αναγνώστη από το χεράκι και τον οδηγεί στα μονοπάτια της σκέψης του Μαρξ, στη χρηστική και την ανταλλακτική αξία, την αντιαξία και την υπεραξία κάνοντάς τες εύληπτες μια και παραθέτει σύγχρονα παραδείγματα, όπως τη σκλαβιά του χρέους και των δανείων (στεγαστικά, φοιτητικά κ.λπ.). Μετάφραση Εύη Νεοκοσμίδου. Επιστημονική επιμέλεια Σπύρος Μαρκέτος.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος 

ΣΕΛ.: 264

ΤΙΜΗ: €18,90

————————————————————————————–

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Μια νέα ιστορική σειρά του Μεταίχμιου με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εγκαινιάζει το βιβλίο του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη το οποίο αναφέρεται στην πολιτεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον αγώνα. Ανατρέχοντας στις πηγές ο ιστορικός αναπλάθει το κλίμα της εποχής, σκιαγραφεί το πορτρέτο του αρχιστράτηγου και αποτιμά την κρισιμότητα του ρόλου του στην επίτευξη του στόχου της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Ενα γραμμικό ιστορικό αφήγημα το οποίο μας εισάγει σε έναν κόσμο που φαίνεται οικείος αλλά ακόμη παραμένει σκοτεινός σε πολλά σημεία.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο 

ΣΕΛ.: 208

ΤΙΜΗ: €12,20

————————————————————————————–

Ο Ηλίας Τσιριμώκος. Για τον σοσιαλισμό, την Αριστερά και το Κέντρον

Γιώργος Α. Λεονταρίτης

Ποιος θυμάται σήμερα τον Ηλία Τσιριμώκο; Σίγουρα οι παλαιότεροι, οι οποίοι τον μνημονεύουν ως έναν από τους σημαίνοντες πολιτικούς της Ενώσεως Κέντρου που αποστάτησαν και εγκατέλειψαν το κόμμα τους υπακούοντας στα παλατιανά και όχι μόνο κελεύσματα. Πρωθυπουργός στη δεύτερη κυβέρνηση αποστατών, ο Τσιριμώκος διέγραψε μονοκοντυλιά την πρότερη πορεία του: σοσιαλιστής και θαυμαστής του Ζαν Ζορές, ιστορικού ηγέτη του γαλλικού σοσιαλισμού, βρέθηκε από βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1936 στις τάξεις του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ. Μετά τον πόλεμο είχε κοινοβουλευτικές θητείες με το σοσιαλιστικό μόρφωμα που συγκρότησε με τον Αλέξανδρο Σβώλο, με την ΕΔΑ και με την Ενωση Κέντρου προτού καταλήξει «αυλόδουλος». Η οπορτουνιστική περιπέτεια του ελληνικού σοσιαλισμού προσωποποιείται εύστοχα στο πρόσωπο του Ηλία Τσιριμώκου, άγνωστα κείμενα από το αρχείο του οποίου ανασύρει ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης προκειμένου να αναδείξει τις ιδεολογικές διαδρομές τού εν Ελλάδι σοσιαλιστικού ρεύματος.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Άγρα

ΣΕΛ.: 144

ΤΙΜΗ: €13,53

————————————————————————————–

Οι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης. Εξισλαμισθέντες Εβραίοι, επαναστάτες μουσουλμάνοι, κοσμικοί Τούρκοι

Μαρκ Ντέιβιντ Μπάερ

Η ιστορία των Ντονμέ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου 1666, όταν ο ραβίνος Σαμπετάι Σεβή, τον οποίο αρκετοί Εβραίοι σε όλο τον κόσμο θεωρούσαν μεσσία, προσηλυτίστηκε στο ισλάμ παρουσία του σουλτάνου Μεχμέτ Δ΄ στην Αδριανούπολη. Στον δρόμο του εξισλαμισμού τον ακολούθησαν εκατοντάδες εβραϊκές οικογένειες της Θεσσαλονίκης, ο αφρός του εβραϊσμού της πόλης. Αυτοί είναι οι Ντονμέ μουσουλμάνοι, οι οποίοι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελούσαν περίπου το 50% του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, το πιο δραστήριο κοινωνικό δυναμικό που οδήγησε τα πράγματα στον αστικό εκσυγχρονισμό. Στους Ντονμέ της Θεσσαλονίκης εστιάζει τη μελέτη του ο καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας στο London School of Economics and Political Science Μαρκ Ντέιβιντ Μπάερ, ο οποίος εξετάζει την ιστορία τους από το 1868 έως την επανάσταση του 1908 και από την ανταλλαγή των πληθυσμών έως την ενσωμάτωσή τους στο νέο τουρκικό κράτος. Μια έρευνα που δίνει το έναυσμα προκειμένου να εμπλουτιστεί η πολύ φτωχή βιβλιογραφία σχετικά με τους Ντονμέ μουσουλμάνους. Πρόλογος – επιμέλεια Γιάννης Καρατζόγλου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Επίκεντρο

ΣΕΛ.: 384

ΤΙΜΗ: €19,00

————————————————————————————–

Καπιταλισμός χωρίς αντίπαλο. Το μέλλον του συστήματος που κυβερνά τον κόσμο

Μπράνκο Μιλάνοβιτς

Αν και οι ανισότητες διευρύνονται, το μοναδικό σύστημα που κανοναρχεί στον κόσμο μοιάζει ακλόνητο. Είναι όμως; Με το βλέμμα στο μέλλον, ο καθηγητής Οικονομικών στο City University της Νέας Υόρκης και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας προβάλλει την απολύτως φυσιολογική διασύνδεση της οικονομικής πραγματικότητας με την πολιτική εκπροσώπησή του, τη δημοκρατία. Η κυριαρχία του πλούτου και των υπέρογκων αμοιβών έναντι του υπόλοιπου μισθωτού μέρους της κοινωνίας σαφώς και προκαλεί τριγμούς. Μια «αυτοαναπαραγωγή» των ελίτ, ισχυρές δόσεις αυταρχισμού πασπαλισμένες με μπόλικη κατασταλτική δράση μπορούν να κατευθύνουν το σύστημα σε ένα υπήνεμο λιμάνι; Εχει έρθει ο καιρός η Ασία με το μοντέλο τής κρατικά σχεδιασμένης οικονομίας και τη σιδηρά πειθαρχία να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή; Μετάφραση Γιώργος Χρηστίδης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις

ΣΕΛ.: 368

ΤΙΜΗ: €20,00

————————————————————————————–

Ο Γάλλος πολιτειολόγος, κοινωνιολόγος και ιστορικός Γκι Ερμέ έχει μελετήσει τα αυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησης στην Ισπανία, τις διαδικασίες μετάβασης στην ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, τα φαινόμενα του εθνικισμού και πολιτικού λαϊκισμού καθώς και τις διεθνικές μορφές διακυβέρνησης. Στο βιβλίο «Ιστορία των εθνών και του εθνικισμού στην Ευρώπη» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, μτφρ. Αλεξάνδρα Νεστοροπούλου, επιστημονική επιμέλεια Λάμπρος Φλιτούρης, τιμή €19,90) μελετά την εποχή της εμφάνισης των ισχυρών εθνικών δεσμών και τους μηχανισμούς που πυροδότησαν την εθνικιστική μανία σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς διερευνά το ενδεχόμενο το έθνος-κράτος και ο εθνικισμός να βρίσκονται σήμερα στην αρχή του τέλους τους.

————————————————————————————–

Στο «Project Fix» (Εκδόσεις Ποταμός, τιμή €27,00) η αρχιτέκτονας Καλλιόπη Κοντόζογλου παρουσιάζει σε τρία μέρη την ιστορία του κτιρίου Φιξ από την εποχή όπου εκεί στεγαζόταν η ομώνυμη ζυθοποιία έως σήμερα. Περιγράφονται λεπτομερώς η φυσική κατάσταση του κτιρίου, η μετατροπή του από τον Τάκη Ζενέτο, η κατεδάφιση του μισού τμήματος προτού ανακηρυχθούν διατηρητέες οι όψεις καθώς και ο σχεδιασμός ο οποίος ένωσε τις ανάγκες του κτιριακού προγράμματος με τους χώρους που ήδη υπήρχαν. Το βιβλίο κλείνει με τις ιστορίες που η αρχιτέκτονας αφηγείται κατά την ενασχόλησή της με το κτίριο.

————————————————————————————–

Το βιβλίο «Το Κουλούρι. Ηταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020» (Εκδόσεις Αίολος, τιμή €17,00) παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων χρόνων, από τα μνημόνια και τους «αγανακτισμένους», τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το δημοψήφισμα και τα capital controls, το μακεδονικό και την πανδημία της Covid-19, όπως καταγράφηκαν στις σελίδες του σάιτ www.tokoulouri.com. Όπως το ίδιο το Κουλούρι γράφει για το βιβλίο, πρόκειται για «ένα ιστορικό σύγγραμμα που θα συζητηθεί και θα διδάσκεται σε σχολεία και φυλακές».

————————————————————————————–

Ο κοινωνιολόγος Αναστάσιος Φέκας στην ιστορικοπολιτική πραγματεία «Ισλάμ και κομμουνιστικό κίνημα στην Τουρκία κατά τον 20ό αιώνα» (Εκδόσεις Εντός, τιμή €15,00) παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της Τουρκίας (για το οποίο υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση) δοσμένες με σφαιρικότητα και μεθοδικότητα. Κυρίως εξετάζει την πορεία του τουρκικού κινήματος προς την ενηλικίωση, τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις διώξεις που υπέστησαν τα μέλη του σε μια χώρα που εδώ κι έναν αιώνα κινείται στο δίπολο κεμαλισμού – ισλαμισμού.

————————————————————————————–

Η Ελένη-Χρυσηίς Παπαρρηγοπούλου στο βιβλίο της «Στωική φιλοσοφία της θρησκείας» (Εκδόσεις Πεδίο, τιμή €9,90) παρουσιάζει τις αρχές της φιλοσοφικής σχολής του στωικισμού και ειδικότερα της στωικής φιλοσοφίας της θρησκείας και εξετάζει τη σκέψη και την ηθική διδασκαλία των ιδρυτών της σχετικά με τον θεό, τον άνθρωπο και τη φύση, την αρετή, την απάθεια/αταραξία και την ελευθερία. Η Ελένη-Χρυσηίς Ε. Παπαρρηγοπούλου είναι απόγονος της οικογένειας του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δ. Παπαρρηγόπουλου (1815-1891). Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες (φιλοσοφία, θρησκειολογία, κοινωνιολογία) προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1999-2008) και ειδικεύτηκε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το 2008 εκπόνησε διατριβή με θέμα «Θεολογία, Κοσμολογία, Αρετολογία στους στωικούς Ζήνωνα Κιτιέα και Κλεάνθη» (ΜΔΕ, 2008) με την καθηγήτρια Ν. Γεωργοπούλου-Λιαντίνη.

————————————————————————————–

Τι συνέβη τις πρώτες στιγμές ζωής του Σύμπαντος; Ο Γκουίντο Τονέλι, κορυφαίος φυσικός του CERN και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ένας από τους πατέρες της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς, στο βιβλίο του «Γένεση – Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου» (Εκδόσεις Διόπτρα, μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, τιμή €15,50) απαντά στο μεγάλο ερώτημα μέσα από ένα ταξίδι στον χωροχρόνο που ξεκινά από τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) και φτάνει έως την εμφάνιση των αστεριών, των γαλαξιών και του ανθρώπου.

————————————————————————————–

Ο ιστορικός Πολ Στράδερν στο βιβλίο του «Η ιστορία του κόσμου σε 10 αυτοκρατορίες» (Εκδόσεις Διόπτρα, μτφρ. Φωτεινή Πίπη, τιμή €15,50) χαρτογραφεί την παγκόσμια ιστορία μέσα από την πορεία των δέκα μεγαλύτερων αυτοκρατοριών του κόσμου: από την εποχή της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας έως τη σύγχρονη Αμερική.

————————————————————————————–

Το βιβλίο «Έντεκα συναντήσεις – Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο» του Σταύρου Ζουμπουλάκη (Εκδόσεις Πόλις, τιμή €17,70) είναι το αποτέλεσμα έντεκα συναντήσεων του Σταύρου Ζουμπουλάκη με τον Στρατή Μπουρνάζο, οι οποίοι εξαρχής συμφώνησαν να συζητήσουν ανοιχτά για θέματα που τους απασχολούν. Αφετηρία των συζητήσεων είναι τα καλοκαίρια των παιδικών χρόνων του Ζουμπουλάκη και η συζήτηση επεκτείνεται σε θέματα γενικότερα, όπως η αρρώστια και ο πόνος, η πίστη και η θρησκεία, ο εβραϊσμός και ο αντισημιτισμός, η πολιτική και η Αριστερά, η λογοτεχνία.

————————————————————————————–

Στο κλασικό έργο του «Ρούμελη» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, τιμή €14,94), το οποίο επανεκδόθηκε πρόσφατα, ο Πάτρικ Λι Φέρμορ καταγράφει το οδοιπορικό του στην περιοχή που παλαιότερα κάλυπτε τη βόρεια Ελλάδα, από τον Βόσπορο μέχρι την Αδριατική και από τη Μακεδονία μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Ο σημαντικότερος σύγχρονος ταξιδιωτικός συγγραφέας περιγράφει όλες τις εκφάνσεις της ζωής από τα μοναστήρια των Μετεώρων και την καθημερινότητα των Σαρακατσάνων μέχρι τις ντοπιολαλιές και τις παραδόσεις της περιοχής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter