Περί όνου σκιάς…

Περί όνου σκιάς…

Νάμαστε πάλι εδώ…

Την ώρα που οι νεκροί της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τις 19000, την ώρα που άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στιβάζονται σε ράντζα με τους συγγενείς τους να εκλιπαρούν για μία κλίνη ΜΕΘ, μήπως και σώσουν τη ζωή των αγαπημένων τους, την ώρα που ο υπουργός Υγείας μας διαβεβαιώνει ότι η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 98%, αλλά παρόλα αυτά αφήνει να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, την ώρα τέλος πάντων, που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στο καναβάτσο, ποιος θα της δώσει σανίδα σωτηρίας για να ξεφύγει; Μα φυσικά οι συνήθεις ύποπτοι…στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Είναι οι ενστάσεις τους σοβαρές; Απολύτως όχι, αντιθέτως οποιοσδήποτε εξέταζε τα γεγονότα, θα έλεγε ότι διαφωνούν περί όνου σκιάς.. Το πιο σημαντικό όμως είναι η χρονική στιγμή που επιλέγουν να το κάνουν, ώστε να γίνει πεντακάθαρη στο Πανελλήνιο η διγλωσσία το κόμματος!

Δηλαδή, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στα Ιωάννινα ζητά την σε βάθος διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών για ΜΕΘ, που παραμένουν ρεζερβέ, μήπως χρειαστούν για κάποιον «επώνυμο ασθενή», ο τομεάρχης Υγείας κ. Ξανθός δηλώνει δημοσίως και με πλήρη βεβαιότητα «Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική (…) κατά την άποψή μου, δε συμβαίνει αυτό το πράγμα», αδειάζοντας τον Πρόεδρο του κόμματός του!

Ή μήπως ο κ. Ξανθός δεν πήρε χαμπάρι τη “προνομιακή διαλογή” του 80χρονου μητροπολίτη Αγρινίου, έναντι του 58χρονου διασωληνωμένου επί πενθήμερο ασθενούς, απ’ όπου και ξεκίνησε η επίμαχη συζήτηση περί καβάτζας ΜΕΘ;

Ή μήπως δεν άκουσε τον γιατρό συνάδελφό του και πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, που εξήγησε ακόμα και τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, όχι δηλαδή με διαμεσολάβηση των γιατρών του ΕΣΥ αλλά με τις Πανεπιστημιακές κλινικές, όπου εκεί προίστανται καθηγητές και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού;

Από κοντά στη στήριξη του κ. Ξανθού ο σεβαστός με νουθεσίες κ. Φίλης, «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την τηλεοπτική αντιπολίτευση», (αναφερόμενος στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκου για 47 κλίνες ΜΕΘ που κρατιούνται κλειστές για ενδεχόμενη νοσηλεία δημόσιων προσώπων). Συνέχισε δε, ότι «δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης» και κυριολεκτικά άδειασε εξίσου τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την τακτική του να κατηγορεί τη κυβέρνηση για το αυτονόητο, δηλαδή ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ αναλογικά σε θανάτους από κορωνοϊό!

Τίθεται λοιπόν εκ των πραγμάτων ένα βασικό ερώτημα: Ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους τόσους πολλούς θανάτους από κορονοϊό; Θα μπορούσαν οι απώλειες ανθρώπινης ζωής να ήταν λιγότερες; Αυτή τη στιγμή η επιδημία, όπως καταγγέλλει ο κ. Παπανικολάου έχει εξελιχθεί σε επιδημία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Εάν κάποιος ασθενής έχει πρόσβαση σε ΜΕΘ μπορεί και να σωθεί. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε περιστατικά από διάφορα νοσοκομεία της χώρας, που όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ απεβίωσαν.

Εύλογα λοιπόν έρχονται τα ερωτήματα: Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ; Γιατί δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτές, αφού λείπουν 9000 από το σύστημα; Γιατί μείωσε τον προϋπολογισμό Υγείας του 2022 πάνω στη κορύφωση της πανδημίας; Γιατί ψεύδεται συνεχώς για 1300 κλίνες ΜΕΘ, που δηλώνει ότι διαθέτει ενώ στις 600 το σύστημα φρακάρει και 154 άνθρωποι, με περισσότερους από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, είναι στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ; Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ισοδυναμεί με θάνατο. Ή μήπως να υιοθετήσουμε αυτό που είπε ο υπερφίαλος κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τους θανάτους ότι είτε εκτός, είτε εντός ΜΕΘ, είναι το ίδιο πράγμα; Ή ξεχάσαμε τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι εάν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους ή του κ. Πέτσα ότι οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια και πεταμένα λεφτά!

Εν κατακλείδι η κυβέρνηση ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό θνητότητας γιατί δύο χρόνια τώρα διαφυλάττει τα ιδιωτικά νοσοκομεία από το βάρος ασθενών κόβιντ και αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς τη παραμικρή ενίσχυση, μόνο με την πατριωτική υπεράσπιση γιατρών και νοσηλευτών, που υπερβαίνουν εαυτούς!

Η αντιπολίτευση λοιπόν, όχι μόνο πρέπει αυτό να το επισημαίνει στο κόσμο, αλλά αποτελεί και υποχρέωσή της. Γιατί άλλωστε ζητάει ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών, περισσότερες ΜΕΘ που δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση αδιαφορεί; Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών; Δεν είναι η μείωση των θανάτων; Η πανδημία φέρνει μεν νόσηση, αλλά με την αναγκαία φροντίδα δεν θα έφερνε όλους αυτούς τους θανάτους στην επικράτεια!

Ένα αμείλικτο ερώτημα λοιπόν παραμένει: Είναι στραβός ο γιαλός ή η αξιωματική αντιπολίτευση αρμενίζει στραβά; Η πολυφωνία της αποτελεί πλούτο, αλλά εάν δεν μπορεί να ασκήσει συντονισμένη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, είτε από ανεπάρκεια, είτε από καθωσπρεπισμό, είτε από άλλη σκοπιμότητα, τότε δεν έχει σημασία, εάν ο γυαλός είναι στραβός. Όσο η αισθητική της Αριστεράς παραμένει το υπέρτατο συστατικό της αντιπολίτευσής της, τόσο θα απομακρύνεται από την αποτελεσματική υπεράσπιση της κοινωνίας..

Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ / μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter