Περί της τροπολογίας Κικίλια για το Ναυάγιο της Ζακύνθου και της αντιπολίτευσης επί αυτής

Περί της τροπολογίας Κικίλια για το Ναυάγιο της Ζακύνθου και της αντιπολίτευσης επί αυτής

Γράφει ο Τσουκαλάς-Μανιάτης Γεώργιος*

H τροπολογία του κ. Κικίλια για το Ναυάγιο της Ζακύνθου ήταν μόλις δύο σελίδες ανάμεσα σε ένα τεράστιο πλήθος διατάξεων σε νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε στις 7 Ιουλίου 2022. Είναι, άλλωστε, σύνηθες για την πολιτική ζωή αυτού του τόπου να ολοκληρώνονται οι «σοβαρές δουλειές» ενός υπουργείου με νυχτερινές τροπολογίες, λίγες βραδιές προ της ψήφισης, στα πλαίσια νομοσχεδίων άλλων υπουργείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Η τροπολογία, όμως, δεν πέρασε «απαρατήρητη» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Λόγω της σύνδεσής της με το Σκάνδαλο Ζακύνθου και το ξεπούλημα τεσσάρων (4) ορεινών χωριών, 14.500 στρεμμάτων συνολικά, στην ίδια περιοχή που βρίσκεται το πασίγνωστο Ναυάγιο, οι μόλις δύο αυτές σελίδες δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις στις 7 Ιουλίου από τρεις κοινοβουλευτικές παρατάξεις.

Η κ. Λιάκουλη Ευαγγελία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντέδρασε στο άρθρο 9, το οποίο ορίζει ότι ο Υπουργός Τουρισμού αποφασίζει πλέον όποιον θέλει ως πρόεδρο στην Επιτροπή του Ναυαγίου, χωρίς κανέναν μα κανέναν περιορισμό και χωρίς την ύπαρξη απαιτούμενου προσόντος για αυτή τη θέση, όπως θα ήταν, για παράδειγμα, οι γνώσεις σε θέματα τουρισμού. Αναρωτιέται η ίδια σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η εν λόγω επιτροπή για την «δήθεν προστασία» της περιοχής του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο. Και τελειώνει η βουλευτής Λάρισσας: «Είναι σημαντικό κ. Υπουργέ, εμείς θα καταθέσουμε και ερώτημα, να ξέρετε, για αυτό, γεννάται προβληματισμός για τη διαφάνεια των εφαρμοζόμενων διαδικασιών αναθέσεων όπως τις διαμορφώνετε.»

Ο κ. Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται και ο ίδιος στην ομιλία του τι πάει να κάνει, άραγε, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κικίλιας με την τροπολογία 1360. «Τον κάλεσα να μας πει τι έργο έχει παράξει αυτή η επιτροπή εδώ και 6-7 μήνες. Δεν απάντησε, δεν είπε τίποτα. Και τώρα τι κάνει; Φέρνει διάταξη για να κάνει απευθείας αναθέσεις η επιτροπή» λέει χαρακτιστικά ο βουλευτής Ηλείας. Και τελειώνει: «Τι ρόλο έχει αυτή η επιτροπή, για να κάνει απευθείας αναθέσεις;»

Η κ. Μαρία Απατζίδη του ΜέΡΑ25 μάς αποκαλύπτει ότι η τροπολογία 1360/135 για το Ναυάγιο έρχεται ως απάντηση σε σχετική επερώτηση που έχει καταθέσει το ΜέΡΑ25 λίγες μέρες πριν, στις 4 Ιουλίου, ύστερα από εύλογες αντιδράσεις που είχαν οι πολίτες στη Ζάκυνθο! «Η ερώτηση μας αφορούσε στο γεγονός ότι έχουν γίνει άκυρες μελέτες και άγνωστα έργα προϋπολογισμού ύψους 2.700.000 με αναθέσεις με άγνωστους μελετητές στη Ζάκυνθο.» μας ενημερώνει η βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής. Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, λέει με χαρακτηριστικό ύφος ότι το μοναδικό προσόν του προέδρου της επιτροπής, θα είναι πλέον να είναι ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ του υπουργού. Δε χρειάζεται να είναι προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης, ούτε καν δημόσιος υπάλληλος, ούτε καν σχετικός με τον τουρισμό. «Η επιτροπή θα μπορεί πλέον να κάνει αναθέσεις με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, δε θα υπάρχουν προθεσμίες, αλλά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη της εθνικής νομοθεσίας. Δηλαδή τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων θα δίνονται σε απευθείας αναθέσεις, όπως μας έχετε συνηθίσει τα τρία τελευταία χρόνια.»

Η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την τοποθέτησή της για την τροπολογία, πηγαίνοντας πίσω χρονικά: «Τον Δεκέμβριο του 21, αποσύρατε την ντροπιαστική διάταξη για σύσταση Ναυαγίου ΑΕ, όλο αυτό υπό τη σκιά της παράνομης αγοραπωλησίας των στρεμμάτων στα Ορεινά της Ζακύνθου. Αναγκαστήκατε να οπισθοχωρήσετε κατόπιν πίεσης από την τοπική κοινωνία πρωτίστως και την αντιπολίτευση στη βουλή. Φέρατε και τότε νυχτερινή τροπολογία που θεσμοθετήσατε μία επιτροπή-εκτροπή.»….«και έρχεστε τώρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, και φυσικά προεκλογικά, να ξεπληρώσετε όσα γραμμάτια δεν προλάβατε και να τακτοποιήσετε τις υποσχετικές και τις δεσμεύσεις σας με απευθείας αναθέσεις.» αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων αποκαλύψεων, στον καυστικό της λόγο η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στη ροή της ομιλίας της η ίδια επιλέγει τη λέξη «ύποπτη» ως επιθετικό προσδιορισμό για την επιτροπή του Ναυαγίου και καταθέτει αίτημα κατάθεσης των πρακτικών της επιτροπής από την ημέρα σύστασής της έως και σήμερα. «Η προηγούμενη πρόεδρος αρνήθηκε να συναινέσει στα σχέδιά σας;» ρωτάει με επικριτικό ύφος.

Ο κ. Κλέων Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25: «Τέτοιο παράδειγμα απεσταλμένου απευθείας από νομικό γραφείο ολιγάρχη είναι και το άρθρο 9». Ο βουλευτής μιλά για τροποποίηση της κατάπτυστης τροπολογίας που έφερε ο κ. Κικίλιας πέρυσι, για την περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, κάνοντας την τώρα, ακόμα πιο αποικιοκρατική και για την ακρίβεια του λόγου, εντελώς αποικιοκρατική. Αναφέρεται σε ανεκδιήγητη επιτροπή που σκάρωσε το υπουργείο τουρισμού για να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά υπέρ του ιδιώτη και εις βάρος των πολιτών της Ζακύνθου. Σε ποιον ιδιώτη αναφέρεται ο βουλευτής Β1΄ Βόρειου τομέα Αθηνών; Συνεχίζει: «Αν κάθε τροπολογία που ψηφίζουμε επιτρέπει παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή νομοθεσία που προστατεύει το περιβάλλον, το λαό, τους φυσικούς πόρους, τότε γιατί την έχουμε κάνει αυτήν την έρημη νομοθεσία;» σχολιάζοντας έτσι τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο θέλει ο κ. Κικίλιας να γίνονται εφεξής οι αναθέσεις έργων και μελετών. Στη ροή του λόγου του, ο βουλευτής χαρακτηρίζει την επιτροπή του Ναυαγίου ως «κατάπτυστη» και ως «μαγαζάκι» και μας περιγράφει ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι να χρηματοδοτήσει από το δημόσιο ταμείο δρόμους προς όφελος του ιδιώτη (ποιανού άραγε;) με πρόσχημα δήθεν, τάχα προστασία από τις πυρκαγιές. Όμως, υπάρχει μία χρονο-καθυστέρηση, μιας και όλη η ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου έχει κατακαεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Γρηγοριάδης.

*Τσουκαλάς-Μανιάτης Γεώργιος, Μαθηματικός
Με καταγωγή από την κοινότητα Αναφωνητρίας της Ορεινής Ζακύνθου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter