Περιμέναν 18 μέρες για να ανακοινώσουν άκυρες τις απολύσεις!

Περιμέναν 18 μέρες για να ανακοινώσουν άκυρες τις απολύσεις!

Τυχεροί είναι όσοι προχώρησαν μέχρι και χθες Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 σε απολύσεις προσωπικού λόγω των υγειονομικών αποκλεισμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της βραδύτητας αντίδρασης του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτσης και προχώρησαν σε εκκαθάριση προσωπικού και θα λάβουν όλα όσα χορηγηθούν από το μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Μετρά σε πραγματικό χρόνο τις απολύσεις το ΕΡΓΑΝΗ

Αν κάποιος γνωρίζει άριστα το σύστημά ΕΡΓΑΝΗ είναι ο νυν υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Πρόκειται για τον άνθρωπο που το 2013 το έθεσε σε πλήρη εφαρμογή. Αν κάτι γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μπει έστω και μία φορά στο πληροφορικό σύστημα που καταγράφει το ισοζύγιο ροών της μισθωτής απασχόλησης είναι ότι μετρά σε πραγματικό χρόνο τις προσλήψεις, τις απολύσεις και τις παραιτήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Χθες ο κ. Βρούτσης ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 έχουν γίνει για το μήνα Μάρτιο 41.000 απολύσεις… Νωρίτερα χθες η Κυβέρνηση έθεσε αφενός το θέμα της άκυρης απόλυσης σε όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση και τη ρήτρα μη απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν και θέλουν να ενταχθούν στον προστατευτικό μηχανισμό που έστω και αν δίνει ψίχουλα κάτι δίνει…

Όπως ανέφερε ο υπουργός Γ. Βρούτσης σ’ αυτή του την τηλεοπτική του συνέντευξη όσες απολύσεις συμβούν από σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου και εφεξής σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους θα θεωρούνται άκυρες. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι απολύσεις που έγιναν μέχρι και χθες (και ανέρχονται σε 41.000 συμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό) δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων στη δέσμη των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί ή πρόκειται να ανακοινωθούν στο μέλλον!

Αντίδραση χελώνας στο γιγαντιαίο πρόβλημα των απολύσεων

Το ερώτημα ωστόσο που αναφύεται παραμένει… Η πρώτη ΠΝΠ που αφορούσε τον κορονοϊο εκδόθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2020 ενώ ακολούθησε κατακλυσμός από κυβερνητικές αποφάσεις που έκλειναν καταστήματα, επέβαλαν υγειονομικούς αποκλεισμούς, άδειες ειδικού σκοπού κλπ. Με δεδομένο λοιπόν ότι το ΕΡΓΑΝΗ μετρά σε πραγματικό χρόνο τις απολύσεις καθίσταται προφανές ότι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς τη λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ, ο υπουργός Γ. Βρούτσης δηλαδή έβλεπε ή όφειλε να βλέπει την γεωμετρική αύξηση των απολύσεων οι οποίες (αν λάβουμε υπόψη τις καθυστερημένες κυβερνητικές αποφάσεις) είναι άκυρες ως καταχρηστικές. Ποιες όμως είναι ακυρες; Οσες έγιναν μετά τις 18 Μαρτίου ημέρα αντίδρασης της Κυβέρνησης σ’ αυτό το φαινόμενο. Περισσότεροι από σαράντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την εργασία τους. Κάποιοι επιχειρηματίες κέρδισαν διπλά (από απολύσεις και από ένταξη σε μηχανισμό στήριξης). Στη μέση ο κ. Βρούτσης ως υπουργός Εργασίας και η Κυβέρνηση Μητσοτάκης που αντέδρασαν 18 μέρες μετά. Το αν η αντίδραση δε είναι επιτυχημένη θα φανεί στο τέλος (αφού με ασπιρίνες δεν ανακτά την υγεία του ο ασθενής που χρειάζεται χειρουργείο). 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter