Περιμένοντας το σινιάλο για την καθαρή έξοδο

Περιμένοντας το σινιάλο για την καθαρή έξοδο

Μετά το «πράσινο φως» που πήρε χθες η χώρα μας από την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της έκθεσης συμμόρφωσης από τον ESM, ανοίγει σήμερα ο δρόμος, ίσως για το κάτι παραπάνω, όπως έλεγε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο θέμα του χρέους. 

Μόνιμο πρόβλημα οι ενστάσεις της Γερμανίας, που για τα δάνεια του ESM αν και είχε συμφωνήσει στο περσινό eurogroup στην 15ετή επιμήκυνση, πλέον ομιλεί για τρία χρόνια και μετά τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους άλλους θεσμούς, Κομισιόν και ΕΚΤ, δέχεται να κάνει παραχώρηση μέχρι 8 έτη. 

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως διότι την απόφαση του eurogroup σήμερα δεν θα την διαβάσουν απλώς οι Έλληνες πολίτες, αλλά θα την διαβάσουν οι αγορές στις οποίες προσβλέπει η χώρα για την οικονομική της αυτονομία τα επόμενα χρόνια και στο διηνεκές.Μόνιμο πρόβλημα οι ενστάσεις της Γερμανίας, που για τα δάνεια του ESM αν και είχε συμφωνήσει στο περσινό eurogroup στην 15ετή επιμήκυνση, πλέον ομιλεί για τρία χρόνια και μετά τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους άλλους θεσμούς, Κομισιόν και ΕΚΤ, δέχεται να κάνει παραχώρηση μέχρι 8 έτη. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως διότι την απόφαση του eurogroup σήμερα δεν θα την διαβάσουν απλώς οι Έλληνες πολίτες, αλλά θα την διαβάσουν οι αγορές στις οποίες προσβλέπει η χώρα για την οικονομική της αυτονομία τα επόμενα χρόνια και στο διηνεκές.

Μια καλή απόφαση (σ.σ. χωρίς να ανοίγουν τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ τα χαρτιά τους ή να αποκαλύπτουν τις προσδοκίες τους) θα σήμαινε ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων που διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4,4%, εδραίωση της εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα χρήση των χρηματο/οικονομικών εργαλείων για την απρόσκοπτη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ως προς τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αυτή είναι ήσσονος σημασίας και θα υπάρχει εξαιτίας της ειδικής περίπτωσης που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, μείωση ελλειμμάτων, επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, αντιμετώπιση του «τέρατος» (σ.σ. χρέος).

Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 ((περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, ωστόσο εκτιμά ότι θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Προκύπτει από τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου όπως αυτός προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Όπως πάντως σημειώνεται αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνονται υπόψη στις προβλέψεις συγκεκριμένα μέτρα, αλλά σε γενικές γραμμές θα αφορούν περικοπές φόρου και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.    

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter