Περιοδεία Κοτζιά σε Βελιγράδι, Αχρίδα και Πρίστινα

Περιοδεία Κοτζιά σε Βελιγράδι, Αχρίδα και Πρίστινα

Για το Βελιγράδι αναχωρεί σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο.

Ο κ. Κοτζιάς, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αύριο θα έχει συνάντηση μαζί του, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών, εκτός από τα διμερή και τα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα, θα βρεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν, επίσης, την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, εν όψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας καθώς και την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση τις υποδομές, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Μετά τις επαφές του στη Σερβία ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν με προορισμό την Αχρίδα όπου θα τον υποδεχθεί ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ. Την επομένη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου. Κατά την συνάντηση αυτή, για το αποτέλεσμα της οποίας ο κ. Κοτζιάς προέβη σε διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, καθώς και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών. Θα συζητηθεί επίσης η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Επόμενος και τελικός σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Πρίστινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα διμερούς συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter