Περιοδικό Slate: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρέπει προς τον αυταρχισμό

Περιοδικό Slate: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρέπει προς τον αυταρχισμό

Με τίτλο «Η Ελλάδα, νέα ανελεύθερη δημοκρατία;», η γαλλική έκδοση του ψηφιακού περιοδικού Slate κατακεραυνώνει τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την στροφή της στην οπισθοδρόμηση.

Η επιστροφή στην κανονικότητα που είχε τάξει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενδυθεί, έναν χρόνο μετά την εκλογή του, «έναν αυταρχικό και αντιδραστικό μανδύα», σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση του online περιοδικού άποψης Slate.

Στο άρθρο που υπογράφει ο Ελληνογάλλος δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κώττης γίνεται μια αναδρομή των αυταρχικών πολιτικών και νομοσχεδίων που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση στον ένα χρόνο διακυβέρνησής της. «Μεταρρύθμιση του νόμου ασύλου το Νοέμβριο, δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά τον Φεβρουάριο, έξωση των προσφύγων από τα καταλύματά τους τον Ιούνιο», ψήφιση του «αμφιλεγόμενου νόμου για τις διαδηλώσεις τον Ιούλιο», φέρουν τη σφραγίδα της συντηρητικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαδηλώσεις και αστυνομική βία

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις διαδηλώσεις, η οποία απευθύνεται «στην πιο δεξιά πτέρυγα» του κόμματος, καθώς και «στους μικρούς εμπόρους των κέντρων των πόλεων που αποτελούν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνεται «η αύξηση της αστυνομικής βίας και των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επανειλημμένως, μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την ελληνική αστυνομία».

«Η άσκηση αυστηρότερης πολιτικής όσον αφορά τους εκτοπισθέντες αποτελεί πάγια πολιτική μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει το Slate καταγγέλλοντας «τη χρήση βίας προς τους ευάλωτους πληθυσμούς» τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να αποθαρρύνει από το να έρθουν στη χώρα. Αναφέρεται, επίσης, η πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών ως προς την αντιμετώπιση της Covid-19, δεδομένου ότι ενώ στις 4 Μαϊου η χώρα βγήκε από το lockdown, αυτό παρατάθηκε πέντε φορές, ως τις 19 Ιουλίου, στις δομές των προσφύγων.

Επίθεση στον αντιπολιτευόμενο Τύπο

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις δοσοληψίες μεταξύ κυβέρνησης και φιλικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και τις συνήθεις επιθέσεις προς τα αντιπολιτευόμενα μέσα «από μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να αποσταθεροποιεί προς όφελός της το μιντιακό περιβάλλον και να αναπτύσσει με αυτό τον τρόπο ένα δίκτυο οικονομικής και πολιτικής επιρροής».

Η αδιαφανής και άνευ εξηγήσεων διανομή των 20 εκατομμυρίων ευρώ με αφορμή τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» καταγγέλλεται στο άρθρο, το οποίο μάλιστα παραπέμπει στην επίσημη επιστολή – καταπέλτη προς την ελληνική κυβέρνηση που απέστειλε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡI), στην οποία τονίζεται ο αποκλεισμός του Documento από τις δύο καμπάνιες ενημέρωσης. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter