«Περιορισμός κυκλοφορίας» στα ΚΥΤ για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο σύνολο της επικράτειας, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι και τις 21 Απριλίου 2020, και θα αφορούν «τον προσωρινό περιορισμό», των έγκλειστων σε αυτές τις δομές ανθρώπων. 

Τα μέτρα αυτά όμως, που υπογράφονται στην επίμαχη ΚΥΑ από τους υπουργούς: Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλ Χρυσοχοϊδη, Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτη Μηταράκη, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες, ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει την κατάσταση στις προσφυγικές δομές, -όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται, ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες-, στην τύχη τους.

Το βασικότερο μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοιού στα ΚΥΤ –μόνο στα 5 ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου βρίσκονται περίπου 42 χιλιάδες αιτούντες άσυλο-, όπως αναγράφεται στο επίμαχο ΦΕΚ, προβλέπει ότι «καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο». Σε περιπτώσεις μάλιστα που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς «επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων».  Παράλληλα, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ, «αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ». Επισκέψεις ή δραστηριότητες που «δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης του ΚΥΤ».

Η κυβέρνηση και μέσω της έκδοσης του επίμαχου ΦΕΚ, φαίνεται πως έχει αποφασίσει οριστικά ότι δεν θα προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των ΚΥΤ –έστω σε πρώτη φάση όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες , προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε αυτά. Κι ενώ όμως δήλωσε στο Documento της περασμένης Κυριακής, ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στη Μόρια όπου βρίσκονται περίπου 20 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, «μια βρύση εξυπηρετεί 1.300 ανθρώπους και μια τουαλέτα 200». Την ίδια ώρα όμως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καλεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Γεγονός ανέφικτο. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της λήψης μη ρεαλιστικών μέτρων, το συγκεκριμένο ΦΕΚ, επιβεβαιώνει ότι στις συνθήκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι –πολλοί εκ των οποίων ζουν στα όρια εκτός των ΚΥΤ-, δεν είναι πρακτικά εύκολος ο «προσωρινός περιορισμός» τους, από τη στιγμή που ζουν χιλιάδες σε κάθε ΚΥΤ.

Έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται πως απλά ελπίζει κανένα από τα 100 άτομα που θα μπορούν να βγαίνουν από τα ΚΥΤ ανά ώρα να μην κολλήσει τον ιό, χωρίς να παίρνει όμως έστω και ένα ουσιαστικό μέτρο για να αποτρέψει αυτό το σενάριο.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα:

1. Τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 21.03.2020 έως και τις 21.04.2020 των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όλης της Επικράτειας, αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

2. Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

3. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Διοίκηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής, για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρου περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του. Κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης του ΚΥΤ.

 4. Για την παροχή νομικών υπηρεσιών στους διαμένοντες στα ΚΥΤ, πρόσβαση δίδεται κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του ΚΥΤ και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι εντός του ΚΥΤ καλούνται να τηρούν αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, όπως αυτά αναφέρονται σε σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 5. Εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

6. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

7. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται ως προς μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών που πραγματοποιούνται με ειδικά ναυλωμένα μέσα (όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία) για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

8. Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους αντίστοιχους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Αν. Σάμου, Κω και Λέρου καθώς και προς τις διοικήσεις των κατά τόπους ΚΥΤ (Μόριας, Βιάλ, Σάμου, Κω και Λέρου) προς υλοποίηση των σχετικών ενεργειών της. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.