Περίσσεια ψευδών, έλλειμμα ουσίας

Περίσσεια ψευδών, έλλειμμα ουσίας

Οταν λένε ψέματα φοράνε τον μανδύα του αρίστου και με ύφος χιλίων καρδιναλίων πετάνε την πομφόλυγα διανθισμένη με στατιστικές και μεγέθη! Θα ήταν γραφικό, μπορεί και αστείο, αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κληθεί να κυβερνήσουν τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν φέρει την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού. Ισχύει η ίδια λογική όπως και στο θέμα της πανδημίας. Με χιλιάδες νεκρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται ότι δήθεν κέρδισε τον SARS-CoV-2! Ετσι και στην οικονομία. Κερδίζουμε επειδή πετάμε κενές μεγαλοστομίες και επειδή τα πετσωμένα ΜΜΕ τις μετατρέπουν σε πυροτεχνήματα. Το έπραξαν αυτή την εβδομάδα ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Οι αριθμοί όπως τους βολεύουν

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), ο κ. Παπαθανάσης διατύπωσε την άποψη πως οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%. Μάλιστα επισήμανε ότι η οικονομία στάθηκε το 2021 στα πόδια της επειδή οι εξαγωγές λειτούργησαν ως βασικός πυλώνας για την κάλυψη του κενού του 2020.

Είναι όμως αληθές το ποσοστό; Αν το δει κανείς με τρέχουσες τιμές (αυτές δηλαδή που έχει διαμορφώσει ο πληθωρισμός), είναι πράγματι αληθές. Θα ήταν ωραίο, αν το συγκεκριμένο ποσοστό δεν λειτουργούσε σαν το μελάνι που σκορπά η σουπιά για να ξεφύγει. Τη γλίσχρα πραγματικότητα για την οικονομία (το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της οποίας είναι ότι οι εξαγωγές δεν καταφέρνουν να υπερκεράσουν τις εισαγωγές) την αποτυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στην έκθεσή της για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 31,4% σε τρέχουσες τιμές (2,5% σε σταθερές τιμές)! Ναι, η αύξηση είναι μόλις 2,5% που βέβαια, αν συγκριθεί με το θηριώδες 20,5% (σε σταθερές τιμές) της αύξησης των εισαγωγών, μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό και μάλλον προκαλεί κλαυσίγελο απέναντι στις πομφόλυγες Παπαθανάση.

Παιχνίδια παραπληροφόρησης

Στο παιχνίδι της παραπληροφόρησης δεν δίστασε να μπει ούτε ο αν. υπουργός Οικονομικών. Κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων-κοροϊδία κατά της ακρίβειας ο Θ. Σκυλακάκης μάς ανέλυσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος των μόλις 400 εκατ. ευρώ για πρόσθετη βοήθεια (τόσο κοστίζουν συνολικά τα ψίχουλα για το επόμενο τρίμηνο) οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων. «Εχουμε μια ικανοποιητική πορεία των εσόδων, όπου αφαιρουμένου του ΕΝΦΙΑ, που έχουμε προεισπράξει περίπου 800 εκατ. ευρώ, είχαμε υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο. Κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να βοηθήσουμε και στο επίπεδο του ηλεκτρισμού αλλά και σε αυτό των καυσίμων» εξήγησε.

Αν χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε στο δημοτικό, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η υπέρβαση στα δημόσια έσοδα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο ήταν της τάξης των 2,9 δισ. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι τα 2,1 δισ. προκύπτουν κυρίως από την αφαίμαξη της κοινωνίας από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους. Τι γυρίζει πίσω στην κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μόλις 400 εκατ. ευρώ από τα 2,1 δισ. (ποσοστιαία, μόλις το 20% αυτής της αφαίμαξης). Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μας πληροφορεί με ύφος επαΐοντος ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter