Περισσότερα από 120 κρούσματα κορονοϊού στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Περισσότερα από 120 κρούσματα κορονοϊού στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Περισσότερα από 120 είναι τα επιβεβαιώμενα κρούσματα επί συνόλου 282 ατόμων που βρίσκονται στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο παραμένει έξω από το λιμάνι του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Η ΠΕΝΕΝ καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στον χειρισμό από την πλευρά των κρατικών αρχών και των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ, ο οποίος «στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος (π.χ ο ενδεικτικός έλεγχος με τεστ σε δείγμα 22 ατόμων) σε πρώτη φάση, ενώ μετά την διαπίστωση βαρύτατου περιστατικού επιβαίνοντος εργαζόμενου, οδήγησε ευσπευσμένα μετά από μέρες να μεταβεί εκ νέου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλοίο για γενικευμένο έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 120 άτομα επί συνόλου 382 ατόμων που επιβαίνουν στο ανωτέρω πλοίο».

Το πρόβλημα του συγκεκριμένου πλοίου, όπως καταγγέλει η ΠΕΝΕΝ, «δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού», ζητώντας παράλληλα «να τερματισθεί η ομηρία και ο εγκλωβισμός των Ναυτεργατών και των επιβαινόντων εργαζομένων και εντός της ημέρας να γίνει η πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι».

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

Στα πλαίσια των παρεμβάσεών μας σχετικά με τον έλεγχο σε διάφορα πλοία της ευρύτερης ακτοπλοΐας και τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτά, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ είχε εχθές επικοινωνία με αρμόδια στελέχη του ΕΟΔΥ.

Στην επικοινωνία τόνισε για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη στο Ε/Γ- Ο/Γ “Ελευθέριος Βενιζέλος”να του επιτραπεί η ασφαλής πρόσδεσή του σε σημείο που θα επιλεγεί για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, να ενισχυθούν παραπέρα τα μέτρα και οι έλεγχοι εντός του πλοίου, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο χειρισμός από την πλευρά των κρατικών αρχών και των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος (π.χ ο ενδεικτικός έλεγχος με τεστ σε δείγμα 22 ατόμων) σε πρώτη φάση, ενώ μετά την διαπίστωση βαρύτατου περιστατικού επιβαίνοντος εργαζόμενου, οδήγησε ευσπευσμένα μετά από μέρες να μεταβεί εκ νέου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλοίο για γενικευμένο έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 120 άτομα επί συνόλου 382 ατόμων που επιβαίνουν στο ανωτέρω πλοίο.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους μας ότι το πρόβλημα του συγκεκριμένου πλοίου δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να τερματισθεί η ομηρία και ο εγκλωβισμός των Ναυτεργατών και των επιβαινόντων εργαζομένων και εντός της ημέρας να γίνει η πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι.

Όποιος Ναυτεργάτης βγήκε αρνητικός στον σχετικό ιατρικό έλεγχο να του δοθεί το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμεί, στην απόλυση από το πλοίο τηρώντας κατά τα λοιπά εκτός πλοίου τις σχετικές οδηγίες που αφορούν τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΝΕΝ ήταν το σωματείο που ανέδειξε και πρόβαλε δημόσια την κατάσταση στο πλοίο από την πρώτη στιγμή που αυτό έφθασε στην ράδα του Πειραιά.

Στο παραπάνω πλαίσιο που αναφέρουμε θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε (είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) ότι κρούσματα του κορωνοϊού έχουν σημειωθεί και σε ποντοπόρα εμπορικά πλοία τα οποία οι ναυτιλιακές εταιρίες, ως οφείλουν, δεν δημοσιοποιούν και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος ενημερώνουμε ότι στο SUPERFASTΧΙΙ, κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο 18μελές τεχνικό συνεργείο Πολωνών εργαζομένων που επέβαιναν στο πλοίο, υπήρξε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα, για όλους του υπόλοιπους το αποτέλεσμα των τεστ ήταν αρνητικό.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter