Περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών

Περισσότερες γυναίκες στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών

Σε προτεραιότητα τίθεται η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή από την κυβέρνηση. Η ποσόστωση γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών αυξάνεται στο 40%, επί του συνόλου των υποψηφίων, από 30% που είναι σήμερα. Η πρόβλεψη αναμένεται να ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να ισχύει στις εθνικές εκλογές, ότι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την ποσόστωση φύλου.

Η ρύθμιση είναι έτοιμη εδώ και μήνες. Την είχε προαναγγείλει τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θα ορίζεται ότι για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια.

Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια με μεγάλες συνέπειες: το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα ενισχυμένης πλειοψηφίας στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτός ο προβληματισμός προέκυψε καθώς, το νομοσχέδιο, αν και αφορά σε ζητήματα ιθαγένειας, ισότητας και αυτοδιοικητικά θέματα, περιλαμβάνει ρύθμιση για τις εθνικές εκλογές. Πάντως, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, το νομικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter