Περισσότερες καταστροφές από το 2007 στην Ηλεία

Περισσότερες καταστροφές από το 2007 στην Ηλεία
Για να υπάρξει ξανά παραγωγή θα πρέπει να περάσουν δέκα, ίσως και δεκαπέντε χρόνια, όπως υπογραμμίζει στο Documento ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Οργή, απόγνωση και προβληματισμός πάνω από τα αποκαΐδια των χωριών της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία που καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από το πέρασμα του πύρινου εφιάλτη. Η εικόνα της καμένης γης, των καλλιεργειών και των σπιτιών που έμειναν πίσω μαυρίζει τις καρδιές των κατοίκων οι οποίοι με μεγάλη αγωνία και αβεβαιότητα περιμένουν το αύριο.

Η εικόνα τραγική και τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα. Σύμφωνα με τον δασάρχη του Πύργου Παναγιώτη Λάττα, το πύρινο μέτωπο άφησε πίσω του χαοτική εικόνα. Περίπου 70.000 στρέμματα καμένου δάσους και 55.000 στρέμματα καμένων καλλιεργειών σε Πύργο και Ολυμπία. Την εικόνα συμπληρώνουν και οι περίπου 30 καμένες κατοικίες που έχουν καταγραφεί ως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως λένε στο Documento οι κάτοικοι, από την ένταση της φωτιάς «έχει καεί ακόμη και η γη» και τονίζουν ότι οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες των πυρκαγιών του 2007. Ως ενδεικτικό της ολικής καταστροφής αναφέρουν ότι έλιωσαν πλαστικοί αγωγοί ύδρευσης που βρίσκονταν σε βάθος 80 εκ. στο χώμα.

Χωρίς εισόδημα 15 χρόνια

Απέραντες εκτάσεις με ελιές, σταφίδες και αμπέλια –βασικές καλλιέργειες των αγροτών– έγιναν στάχτη κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά. Μαζί τους και οι ελπίδες χιλιάδων αγροτών για το αύριο. Η απόγνωση είναι μεγάλη καθώς, όπως λένε, το βασικό τους εισόδημα, κυρίως η παραγωγή ελαιόλαδου, δεν υπάρχει πια, με τραγικές και απρόβλεπτες συνέπειες.

«Οι άνθρωποι είχαν βασικό τους εισόδημα κυρίως την πώληση του λαδιού. Ομως οι ελαιώνες τους κάηκαν. Πρακτικά για να υπάρξει ξανά παραγωγή θα πρέπει να περάσουν δέκα, ίσως και δεκαπέντε χρόνια. Μέχρι τότε πώς θα ζήσουν; Πώς θα καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες; Πώς θα επιβιώσουν; Πώς θα πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες;» λέει στο Documento ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, και προσθέτει ότι όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες αγρότες είναι «μέτρα κοροϊδίας και εμπαιγμού» από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής και τις πραγματικές ανάγκες.

«Κυβερνητική αναλγησία»

Για «αποτυχία επιτελικού κράτους και άβουλη αυτοδιοίκηση» κάνει λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και υπογραμμίζει: «Το αποτυχημένο μοντέλο σε επίπεδο δομών διοίκησης και διαχείρισης για την παραγωγική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών επανέρχεται, με ελάχιστες διαφορές αλλά σαφώς ίδιες πολιτικές σκοπιμότητες, ύστερα από 14 χρόνια».

«2007, Αύγουστος, κυβέρνηση ΝΔ: μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές με πολλά ανθρώπινα θύματα. 2021, Αύγουστος, κυβέρνηση ΝΔ: η μεγαλύτερη φωτιά στην ελληνική ιστορία με καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα, το περιβάλλον και στην οικονομία. 2007 και 2021: εκτεταμένες καταστροφές σε Ηλεία και Αιγιάλεια. Το 2007 ορίζεται επικεφαλής στο Ταμείο Ανασυγκρότησης ο σεβαστός και αξιόλογος Πέτρος Μολυβιάτης για τις ανάγκες της εσωκομματικής συσπείρωσης της ΝΔ και τις εκλογές που πρόωρα προκηρύχθηκαν. Το 2021 ορίζεται επικεφαλής του νέου φορέα ανασυγκρότησης ο σεβαστός και αξιόλογος Σταύρος Μπένος για τις ανάγκες διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ αλλά και ως ασπίδα προστασίας από τα βέλη των πολιτών για την πλήρη αποτυχία του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους στο στάδιο της κατάσβεσης. Ιδια λογική, ίδια αντίληψη και φιλοσοφία. Ολα στον βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων, του ασφυκτικού ελέγχου από το κράτος των Αθηνών και της πελατειακής αντίληψης διαχείρισης των πόρων» τονίζει ο Απ. Κατσιφάρας.

Τη χορήγηση μηνιαίου ελάχιστου εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης για όσους απώλεσαν οριστικά το φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο ζητά από την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κράλλης, μέλος της Γραμματείας Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών.

Έντονα αντιδρά ο Ηλείος βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας

 

Για την ξεχασμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ Ηλεία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί κάτω από το κράτος του πανικού, έχει εγκλωβιστεί και επιμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση. Τα βραχυπρόθεσμα και αυτονόητα άμεσα μέτρα αποζημιώσεων και αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε αυτό επιβεβαιώνουν. Το χειρότερο όμως για εμάς στην Ηλεία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της πυρόπληκτης Ηλείας. Από τις χθεσινές ανακοινώσεις απουσιάζει η ίδια η Ηλεία, απέναντι στην οποία ο κ. Μητσοτάκης είναι φανερό ότι “έχει κάποιο θέμα”.

Με ποια λογική άραγε αποκλείστηκε η Ηλεία από την αρχική ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για την επιτροπή Μπένου και η οποία περιλαμβάνει μόνο την Εύβοια και την ανασυγκρότησή της; Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι η Ηλεία έχει υποστεί τρεις βιβλικές καταστροφές από το 2007 έως σήμερα από τις πυρκαγιές. Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν το 2007 με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία διατέθηκαν σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, χωρίς η Ηλεία να πάρει ποτέ το μερίδιο που της αναλογούσε με βάση τις καταστροφές σε υποδομές και φυτικό κεφάλαιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κατρίνης.

Και εκ των έσω…
Η κυβέρνηση δέχεται και εκ των έσω κριτική για την προκλητική αδιαφορία που δείχνει για την Ηλεία, καθώς σε γραπτή δήλωσή του ο Ηλείος βουλευτής Κώστας Τζαβάρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ότι λείπει ένα ειδικό ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας».
«Η Ηλεία πάλι αδικείται» αναφέρει οργισμένος ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης δεν ικανοποιούν τους πληγέντες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter