Τα μέτρα για του δημοσίους υπαλλήλους – Περισσότεροι από 15.000 έχουν πάρει αδεια ειδικού σκοπού

Τα μέτρα για του δημοσίους υπαλλήλους – Περισσότεροι από 15.000 έχουν πάρει αδεια ειδικού σκοπού

Περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού.

Κατά την διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές στους δικαιούχους (υπάλληλοι με παιδιά που φοιτούν σε σχολικές μονάδες έως την τάξη της Γ’ Γυμνασίου). Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρείς ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και η μία ημέρα αποτελεί κανονική άδεια). Αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του δημοσίου, δύνανται κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, με υποχρέωση αναπλήρωσης του εν λόγω διαστήματος μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης οι άδειες ειδικού σκοπού στους δημόσιους υπαλλήλους

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» και επεσήμανε ότι προτεραιότητες στο δημόσιο είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών καθώς και «η λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης σε κάθε περίπτωση».

Σε ερώτηση του Documentonews όσον αφορά σε στοιχεία για τις άδειες ειδικού σκοπού, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα που έχουν κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού έως τώρα είναι 15.000, συμπληρώνοντας ότι εντείνονται τα μέτρα για τη διευκόλυνση όλων των εργαζομένων. Σχετικά με την υπόθεση που ανέδειξε το Documentonews (17.3.2020) για παρέμβαση της Δικαιοσύνης στις Σέρρες, όπου ζητήθηκε από δημόσιους φορείς του Νομού ονομαστικοποιημένος κατάλογος υπαλλήλων που έκαναν χρήση αδειών ειδικού σκοπού, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει αλλά σχολίασε ότι «η Δικαιοσύνη είναι αυτοτελής θεσμός και λειτουργεί μόνη της με τις δικές της διαδικασίας».

Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στους δήμους, όπου έχει γίνει χρήση αδειών ειδικού σκοπού, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι γι αυτό το λόγο μετακινούνται στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε άλλα προγράμματα, όπως σε ΚΑΠΗ και παιδικούς σταθμούς. Επίσης, σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να κάνουν προσλήψεις ορισμένου χρόνου, για τέσσερις μήνες, κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα για κορονοϊό: Οι γκρίζες κατηγορίες της άδειας ειδικού σκοπού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter