Περνάνε και νέο νόμο αμνήστευσης λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής – Ποιους θέλουν πάλι να εξυπηρετήσουν;

Περνάνε και νέο νόμο αμνήστευσης λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής – Ποιους θέλουν πάλι να εξυπηρετήσουν;

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη με το οποίο «παγώνουν» έως και παραγραφής και μάλιστα αναδρομικά όλες οι ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. 

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη ρύθμιση η οποία εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την σκοπιμότητά της και ποιους ευνοεί. Πρόσωπα δηλαδή τα οποία είναι αντιμέτωπα με διώξεις για αδικήματα από λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Πιο αναλυτικά το άρθρο 32 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» προβλέπει στην ουσία το αναδρομικό «πάγωμα» των ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

«H έκδοση πράξης επιβολής πολλαπλού τέλους σε βάρος ορισμένου προσώπου, σύμφωνα με την παρ. 1, για παράβαση που συνιστά συγχρόνως και το έγκλημα της λαθρεμπορίας κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα, αναστέλλει την προθεσμία της παραγραφής του σχετικού ποινικού αδικήματος και συνεπάγεται την αυτεπάγγελτη αναβολή ή αναστολή της αντίστοιχης ποινικής διαδικασίας. Για τον σκοπό αυτό, η τελωνειακή αρχή που εξέδωσε την πράξη αποστέλλει αμελλητί αντίγραφο αυτής στον αρμόδιο εισαγγελέα. Εάν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών αναβάλλει με πράξη του κάθε περαιτέρω ενέργεια της ποινικής διαδικασίας. Εάν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση, ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα διατάσσει την αναστολή της ποινικής διαδικασίας. Εάν η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο, αρμόδιο να διατάξει την αναστολή της ποινικής διαδικασίας είναι το ποινικό δικαστήριο, σε κάθε άλλη δε περίπτωση το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Η αναστολή της προθεσμίας της παραγραφής και η αναβολή ή αναστολή της ποινικής διαδικασίας διαρκούν μέχρι την οριστικοποίηση της ως άνω πράξης επιβολής πολλαπλού τέλους λόγω άπρακτης παρόδου της προθεσμίας άσκησης προσφυγής ή μέχρις ότου καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της προσφυγής που ασκήθηκε» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 32 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Πυρά» του εκπροσώπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Το συγκεκριμένο άρθρο συγκέντρωσε τα «πυρά» του εκπροσώπου τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Σεβαστίδη. Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος «όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 να οδηγηθούν σε παραγραφή». Για το λόγο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προτείνει για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί πριν την 1η Ιουλίου 2019, η αναβολή αναστολή της ποινικής δίωξης, να είναι προαιρετική. Στην ουσία το Δικαστήριο να είναι αυτό που θα κρίνει εάν χρειάζεται ή όχι να ισχύσει αυτή η αναστολή.

«Χρειάζεται όμως μια προσοχή. Υπάρχει στο άρθρο 32 που τροποποιεί το άρθρο 150 παράγραφος 5 του νόμου 2960 του 2001, ρύθμιση στην περίπτωση Γ και Ε για αναστολή της προθεσμίας παραγραφής, όσο υποχρεωτικά δεν θα μπορεί να ασκηθεί ή να προχωρήσει η ποινική δίωξη. Ενόψει του ότι για τα εγκλήματα, ανάλογη ρύθμιση περιέχει και ο νέος ποινικός κώδικας. Συνεπώς, όταν η υπόθεση αναβάλλεται για να εκδοθεί η προηγούμενη δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά απεριόριστη. Αυτό όμως ισχύει για εγκλήματα που τελούνται από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά. Για τα προηγούμενα εγκλήματα, η αναστολή της παραγραφής στα πλημμελήματα είναι τρία χρόνια, στα κακουργήματα πέντε χρόνια. Αν λοιπόν είναι υποχρεωτική η αναστολή για τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 και ταυτόχρονα, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά περιορισμένη, αντιλαμβάνεστε, ότι όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 θα οδηγηθούν σε παραγραφή. Προτείνουμε λοιπόν, για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί πριν την 1η Ιουλίου 2019, αυτή η αναβολή αναστολή της ποινικής δίωξης, να είναι προαιρετική. Το δικαστήριο να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι να ισχύσει αυτή η αναστολή» τόνισε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης.

Η αναφορά στην 1η Ιουλίου 2019 έγινε από τον κ. Σεβαστίδη διότι από τότε άρχισε να ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019), ο οποίος στο άρθρο 113 προβλέπει την αναστολή της παραγραφής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter