Περού: Δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Τόρες από τον πρόεδρο Καστίγιο

Περού: Δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Τόρες από τον πρόεδρο Καστίγιο

Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, έκανε την Πέμπτη δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού του, Ανίμπαλ Τόρες, μετά την ήττα του τελευταίου σε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούν τα δεξιά κόμματα, σε ένα ακόμη κεφάλαιο της σύγκρουσης ανάμεσα σε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, που δεν σταματά να κλιμακώνεται αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρώην δάσκαλος και συνδικαλιστής Καστίγιο που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς πρόεδρος της χώρας το 2021.

Σήριαλ αποχωρήσεων

Οι αποχωρήσεις υπουργών συνεχίζεται από την κυβέρνηση του Καστίγιο στο Περού. «Δέχτηκα την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο ευχαριστώ για το έργο του για τη χώρα, και θα διορίσω μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος Καστίγιο σε μήνυμα που μεταδόθηκε στη δημόσια τηλεόραση.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής, Χοσέ Ουίλιαμς, πρώην στρατιωτικός και μέλος του δεξιού κόμματος Avanza País, ανακοίνωσε την «κατηγορηματική άρνησή του» να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο αριστερός πρωθυπουργός, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Εκλεγμένος επικεφαλής της συνέλευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο απόστρατος στρατηγός έγινε διάσημος επειδή απελευθέρωσε, το 1997, τους ομήρους που κρατούσε ένα ακροαριστερό κίνημα στην ιαπωνική πρεσβεία στη Λίμα.

Αντιπαράθεση των σωμάτων

Η παραίτηση του Ανίμπαλ Τόρες έρχεται σε συνέχεια της αντιπαράθεσης μεταξύ του εκτελεστικού σκέλους της διακυβέρνησης, που πρόσκειται στην Αριστερά, και της Βουλής, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση της Δεξιάς. Η προεδρία του Καστίγιο έχει σημαδευτεί από τη συχνή εναλλαγή σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Ο Καστίγιο πρόκειται τώρα να ορίσει έναν πέμπτο πρωθυπουργό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Το κουβάρι των ψήφων εμπιστοσύνης

Οι ψήφοι εμπιστοσύνης είναι αμφιλεγόμενα πολιτικά γεγονότα στο Περού, καθώς μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες. Εάν το Κογκρέσο είχε περάσει ψήφο δυσπιστίας, ο Τόρες και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο θα αναγκάζονταν να παραιτηθούν. Αλλά ένα νέο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε στη συνέχεια να ζητήσει μια δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία, εάν επίσης δεν πέρναγε, θα επέτρεπε στην εκτελεστική εξουσία να κλείσει το Κογκρέσο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τόρες είπε ότι θα ερμήνευε την έλλειψη ψήφου εμπιστοσύνης ως ισοδύναμο με ψήφο δυσπιστίας. Ο Καστίγιο δίστασε να δηλώσει ότι το Κογκρέσο είχε περάσει ψήφο δυσπιστίας, αν και τουλάχιστον ένας στενός σύμμαχος, ο πρώην υπουργός Εμπορίου Ρομπέρτο ​​Σάντσες, είπε ότι η απόφαση του νομοθετικού σώματος σήμαινε ότι η εμπιστοσύνη είχε χαθεί.

Το 2019, ο τότε πρόεδρος του Περού, Μάρτιν Βισκάρα, έκλεισε το Κογκρέσο και ζήτησε νέες εκλογές μετά από δύο ψήφους δυσπιστίας. Στη συνέχεια το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που περιορίζει τις καταστάσεις που αξίζουν ψήφο εμπιστοσύνης, ο οποίος δοκιμάζεται τώρα για πρώτη φορά.

https://twitter.com/JHFonseca/status/1596131184270102530

Διαβάστε επίσης:

Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Καστίγιο

Κυβερνητικός ανασχηματισμός εν μέσω πολιτικής κρίσης στο Περού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter