Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Καστίγιο

Περού: Νέα έρευνα σε βάρος του προέδρου Καστίγιο

Άλλη μια προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε η περουβιανή δικαιοσύνη σε βάρος του προέδρου της χώρας Πέδρο Καστίγιο.

Αντικείμενο της νέας έρευνας αυτήν τη φορά οι καταγγελίες για διαφθορά στην ανάθεση δημοσίων έργων στην οποία φέρεται να εμπλέκεται επίσης ο πρώην υπουργός Στέγασης.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της έρευνας είναι οι συμβάσεις για δημόσια έργα στις επαρχίες Καχαμάρκα (από όπου κατάγεται ο Καστίγιο) και Καχατάμπα (βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα).

Αξίζει να αναφερθεί πως η Γένιφερ Παρέδες, κουνιάδα του προέδρου Καστίγιο, οι επιχειρηματίες Ούγκο και Άντζι Εσπίνο και ο δήμαρχος της Ανγκουία, ο Χοσέ Νενίλ Μεδίνα, συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια ότι ο Πέδρο Καστίγιο είναι επικεφαλής «εγκληματικής οργάνωσης» στην οποία εμπλέκεται το πολιτικό και οικογενειακό περιβάλλον του.

 

Η περουβιανή εισαγγελία έχει ξεκινήσει άλλες πέντε έρευνες σε βάρος του προέδρου Καστίγιο, κάτι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Οι υποθέσεις αφορούν την επιρροή στην αγορά καυσίμων από την κρατική εταιρεία Petroperu, τη φερόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης στην αποπομπή υπουργού Εσωτερικών, καταγγελίες για διαφθορά και συμπαιγνία σε δημόσια έργα, επιρροή σε φάκελο στρατιωτικής προαγωγής, καθώς και λογοκλοπή στην πανεπιστημιακή διατριβή του.

Αν και ο Καστίγιο απολαμβάνει προεδρικής ασυλίας μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2026, και δεν μπορεί να κατηγορηθεί και να προσαχθεί σε δίκη έχει αντιμετωπίσει στο Κογκρέσο δύο απόπειρες παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 74% των ερωτηθέντων είχε αρνητική άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία είδε τρεις αλλαγές πρωθυπουργών και επτά αλλαγές υπουργών Εσωτερικών μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.

Πηγή: AFP, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter