Περού: Σε… lockdown η Λίμα κόντρα στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα

Περού: Σε… lockdown η Λίμα κόντρα στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα

Με lockdown «απαντά» ο πρόεδρος του Περού στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα.

Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Λίμα την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις των πολιτών που διαμαρτύρονται για τα αυξανόμενα κόστη των καυσίμων και των λιπασμάτων.

«Προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων»

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο Καστίγιο είπε ότι το «υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 2 π.μ. μέχρι τις 11:59 μ.μ. της Τρίτης 5 Απριλίου, για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να απέχουν από απαραίτητες υπηρεσίες».

Τη Δευτέρα, ένα κύμα διαδηλώσεων σάρωσε τη χώρα καθώς οι πολίτες βγαίνουν εδώ και δύο εβδομάδες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης δε φαίνεται να είναι αρκετές για να μειώσει τις τιμές. Οι κινητοποιήσεις έχουν γίνει αρκετά βίαιες ώστε τέσσερις άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Βίαιες ταραχές

Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα καθώς αγρότες και οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν κύριους αυτοκινητόδρομους προς τη Λίμα, οδηγώντας σε ξαφνική άνοδο των τιμών των τροφίμων. Η κυβέρνηση απάντησε το περασμένο σαββατοκύριακο με μια πρόταση να εξαλείψει τους περισσότερους φόρους στα καύσιμα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές, αυξάνοντας επίσης τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 10% στα 1.205 σολ (302 €) το μήνα.

Το Περού έχει επίσης κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον αγροτικό του τομέα λόγω της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, έναν σημαντικό εξαγωγέα ποτάσας, αμμωνίας, ουρίας και άλλων θρεπτικών συστατικών του εδάφους.

Όπως πολλές χώρες, το Περού αντιμετώπιζε ήδη υψηλό πληθωρισμό πριν από τον πόλεμο. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 26 ετών, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

Δύσκολες στιγμές

Οι διαδηλώσεις είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από δυσκολίες που περνά η προεδρία του αριστερού πρώην δασκάλου και συνδικαλιστή που κέρδισε τις αμφίρροπες εκλογές πέρυσι, απέναντι στην κόρη του πρώην δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, Κέικο. Ο Καστίγιο έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί του, αποφεύγοντας να κάνει αναφορές σε εθνικοποιήσεις ξένων εταιρειών εξόρυξης, καθώς ένας από τους άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του ήταν η παύση της εκμετάλλευσης του χαλκού της χώρας από αμερικανικές πολυεθνικές.

Η στήριξη που έλαβε έχει εξασθενήσει πολύ στους οκτώ μήνες που είναι στην εξουσία, ακόμα και από τον αγροτικό πληθυσμό από τον οποίο αναδείχθηκε. Σύμφωνα με το Reuters, η αποδοχή του στους πολίτες έχει πέσει στο 25% σε όλη τη χώρα, ενώ έχει «επιβιώσει» από δύο προτάσεις δυσπιστίας, ενώ έχει κάνει πολυάριθμους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter