Περού: Σχέδιο για την εξαγορά ολόκληρης της παραγωγής φύλλων κόκας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Περού: Σχέδιο για την εξαγορά ολόκληρης της παραγωγής φύλλων κόκας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο εξαγοράς ολόκληρης της προμήθειας φύλλων κόκας -το κύριο συστατικό της κοκαΐνης- για τουλάχιστον ένα χρόνο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία θεωρείται δύσκολα εφαρμόσιμη, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που καλλιεργούν παράνομα κόκα είναι μεγάλος. Παράλληλα, προκαλεί ήδη ενστάσεις στη λογική ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί εμμέσως την διακίνηση ναρκωτικών.

Ωστόσο, οι υπερασπιστές του εν λόγω σχεδίου αντιτείνουν πως τα αυστηρά κατασταλτικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η εξαγορά ολόκληρης της παραγωγής θα επιτρέψει την αποδέσμευση σημαντικού μέρους των ένοπλων δυνάμεων της χώρας από την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων.

Το Περού παράγει επί του παρόντος περίπου 160.000 τόνους φύλλων κόκας ετησίως με 62.000 εκτάρια γης να καλλιεργούνται, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο, μαζί με τις γειτονικές χώρες της Κολομβίας και της Βολιβίας.

Αν και η κρατική εταιρεία κόκας ENACO συγκεντρώνει όλη τη νόμιμα καλλιεργούμενη κόκα, αυτή υπολογίζεται μόλις σε 2.500 τόνους ετησίως, δηλαδή μόνο 5% της συλλογικής παραγωγής. Περίπου το 95% της συλλογικής παραγωγής παράγεται παράνομα και πωλείται σε διακινητές ναρκωτικών που στη συνέχεια το μετατρέπουν σε περίπου 400 τόνους κοκαΐνης το χρόνο.

Το 2021 κατασχέθηκαν και αποτεφρώθηκαν πάνω από 84 τόνοι κοκαΐνης, σύμφωνα με υπολογισμούς της περουβιανής αστυνομίας.

Πηγή: AFP, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter