Περπατάς και μιλάς στο τηλέφωνο; Όχι πια!

Περπατάς και μιλάς στο τηλέφωνο; Όχι πια!

Οι αρχές της πόλης Γιαμάτο απαγορεύουν στους πεζούς τη χρήση κινητού εν κινήσει προκειμένου να μειώσουν τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων

«Απαγορεύεται η χρήση κινητού την ώρα που περπατάτε. Παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο αφότου σταματάτε στην άκρη». Αυτό είναι το ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο «καλωσορίζει» τις τελευταίες μέρες τους ταξιδιώτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γιαμάτο, πόλης της Ιαπωνίας κοντά στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται πεζοί, οι αρχές της πόλης προχώρησαν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους πολίτες την ώρα που περπατάνε, είδηση που κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, μόλις έναν μήνα μετά τη σχετική πρόταση η οποία υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, οι πεζοί πρέπει να σταματούν σε σημείο όπου δεν εμποδίζουν την κίνηση όταν βρίσκονται σε πλατεία, πάρκο ή πεζοδρόμιο στην περίπτωση που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους.

Οι αρχές της Γιαμάτο δεν έχουν προβλέψει την επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Ελπίζουν ωστόσο ότι η ενέργειά τους αυτή «θα ευαισθητοποιήσει τους δημότες για τους κινδύνους της χρήσης κινητού την ώρα που περπατάνε» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Μασάακι Γιασούμι.

Οι πολίτες εγκρίνουν. Η κίνηση των δημοτικών αρχών φαίνεται να χαίρει της στήριξης των δημοτών, τόσο των ηλικιωμένων όσο και των νέων, με μερικούς μόνο εξ αυτών να αδιαφορούν για τον νέο κανονισμό. «Βλέπω συχνά άτομα να χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που περπατάνε. Δεν προσέχουν τι συμβαίνει γύρω τους και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να μην μπορούν να τους αποφύγουν» είπε ο 64χρονος Κένζο Μόρι.

Του κανονισμού προηγήθηκε μελέτη που διενήργησε ο δήμος της Γιαμάτο στις αρχές Ιανουαρίου σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Από τους συνολικά 6.000 πεζούς των οποίων τις κινήσεις παρατήρησαν το 12% χρησιμοποιούσε το κινητό του την ώρα που περπατούσε.

Είχε προηγηθεί μια ιδιαιτέρως κατατοπιστική μελέτη του γιαπωνέζικου φορέα κινητής τηλεφωνίας NTT Docomo, σύμφωνα με την οποία η περιφερειακή όραση των πεζών μειώνεται κατά 95% κατά μέσο όρο την ώρα που ασχολούνται με το κινητό τους.

Προσομοίωση σε υπολογιστή που έτρεξε η συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία 1.500 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα το κινητό τους την ώρα που διέσχιζαν κεντρική διάβαση στο Τόκιο, έδειξε ότι μόλις το ένα τρίτο θα κατάφερνε να παραμείνει σώο και αβλαβές. Για τους υπόλοιπους οι αριθμοί ήταν ανησυχητικοί: 443 συγκρούσεις, 103 πτώσεις ατόμων και 21 πτώσεις κινητών.

Ίδιο πρόβλημα, άλλη λύση

Στο ερώτημα «Πώς να ξεκολλήσεις τα λεγόμενα ζόμπι των κινητών από την οθόνη τους την ώρα που περπατάνε;» οι αρχές μιας πόλης στη Νότια Κορέα έδωσαν πέρσι τη δική τους απάντηση. Τοποθέτησαν έντονο φωτισμό σε διαβάσεις για την προειδοποίηση των οδηγών, ενώ ακτίνες λέιζερ έπεφταν στο πρόσωπο των πεζών με σκοπό να τους αποσπάσουν την προσοχή και να σηκώσουν τα μάτια τους από το κινητό. Η Νότια Κορέα έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων, θανάσιμων και μη, μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter