Παρουσιαστές και παίκτες παλεύουν με την επιτυχία ή την αποτυχία της έκθεσης σε τηλεοπτικά σόου και ενίοτε χάνουν
Ανθρωποι που δήλωσαν συμμετοχή σε κάποιο τηλεριάλιτι αποζητώντας λίγη δημοσιότητα για να πετύχουν τα όνειρά τους πέφτουν σε κατάθλιψη επειδή πιθανότατα δεν μπορούν να διαχειριστούν είτε την επιτυχία είτε την αποτυχία. Σε κάθε περίπτωση η είδηση προκαλεί ερωτήματα: τουλάχιστον 38 πρώην παίκτες τέτοιου είδους σόου έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους ενώ εκατοντάδες αναγκάστηκαν να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη.
Το καταραμένο ριάλιτι
Προ ημερών βρέθηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της η παρουσιάστρια του πετυχημένου βρετανικού ριάλιτι «Love island». Η 40χρονη Καρολάιν Φλακ έπεσε σε κατάθλιψη όταν βρέθηκε στο στόχαστρο των ταμπλόιντ που είχαν μετατρέψει σε σόου μια δικαστική διαμάχη που είχε με τον σύντροφό της.
Ο θάνατός της είναι ο τέταρτος που σχετίζεται με πρόσωπα που είχαν εμπλακεί με το συγκεκριμένο σόου. Από τους πιο διάσημους παίκτες που συμμετείχαν στην τρίτη σεζόν της εκπομπής ήταν και ο κυπριακής καταγωγής ποδοσφαιριστής Μάικ Θαλασσίτης.
Ο 26άχρονος έγινε διάσημος σε ολόκληρη τη χώρα, με τα βρετανικά Μέσα να του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «Ελληνας θεός».
Μετά το τέλος του παιχνιδιού βρέθηκε νεκρός σε δάσος έχοντας βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Τον Ιούνιο του 2018 είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της και η πρώην Μις Βρετανία Σόφι Γκράντον που είχε επίσης εμφανιστεί στο σόου. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο η 32άχρονη πάλευε με την κατάθλιψη. Λίγους μήνες αργότερα αυτοκτόνησε ο αρραβωνιαστικός της.
Ενας ακόμη συμμετέχων, ο Αλεξ Μίλερ, έφτασε κοντά στην αυτοκτονία και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ύστερα από αρκετές συνεδρίες με ψυχολόγο. Οι παραγωγοί του παιχνιδιού ανακοίνωσαν ότι όλοι οι παίκτες θα παρακολουθούνται από ειδικούς και θα λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, είτε το ζητήσουν είτε όχι.
O δρ Τζέιμι Χούισμαν, επικεφαλής του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης «After TV care», το οποίο έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 800 παίκτες ριάλιτι τα τελευταία 17 χρόνια, αναφέρει ότι οι αυτοκτονίες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
Οι τρεις κατηγορίες παικτών
Οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους σόου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θέματα ψυχικής υγείας και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που συμμετέχοντας σε ριάλιτι δεν έχουν στόχο να αναδείξουν κάποια δεξιότητα ή κάποιο ταλέντο τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ψυχολόγος Σάλι Μπέικερ που ειδικεύεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις: «Ο τρόπος με τον οποίο κρίνονται είναι στενά συνδεδεμένος με τη συμπεριφορά και την εμφάνισή τους και συνεπώς έχει αντίκτυπο στα δικά τους αισθήματα αυτοπεποίθησης».
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρα ή επιχείρηση μέσα από τέτοιου είδους εκπομπές. Μια αρνητική κριτική ή ακόμη περισσότερο η απόρριψη είναι κάτι που πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν όσοι μέσα από τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους εκπομπές αποκτούν μεγάλη διασημότητα, είτε θετική είτε αρνητική. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτούν χιλιάδες ακολούθους και δέχονται χιλιάδες μηνύματα, είτε αγάπης είτε μίσους. Κάποια στιγμή όμως τα φώτα σβήνουν και το απόλυτο σκοτάδι διαδέχεται την εκτυφλωτική λάμψη.