Πέθανε η ηθοποιός και συγγραφέας Ασπασία Παπαθανασίου

Πέθανε η ηθοποιός και συγγραφέας Ασπασία Παπαθανασίου

«Έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας Ασπασία Παπαθανασίου.

Η Ασπασία Παπαθανασίου υπήρξε μία από τις γνωστότερες τραγωδούς, έχοντας στο ενεργητικό της βραβεία και διακρίσεις

Γεννήθηκε στην Άμφισσα στις 20 Οκτωβρίου του 1918. Πραγματοποίησε κλασικές σπουδές στη θεατρική τέχνη, ενώ ταξίδεψε στο εξωτερικό (Σοβιετική Ένωση) όπου συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας ερμηνεύοντας το ρόλο της Μήδειας.

Πέραν της καλλιτεχνικής της ενασχόλησης, ασχολήθηκε με την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής βρισκόταν στις τάξεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ, αποτελώντας ιδρυτικό μέλος του Λαϊκού Θεάτρου, ενώ έλαβε μέρος και στα Δεκεμβριανά.

Η 21η Απριλίου του 1967, βρίσκει την Ασπασία Παπαθανασίου σε περιοδεία της στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτοεξορίζεται και αποφασίζει να μείνει στο Λονδίνο. Όλα τα χρόνια της χούντας, παίρνει ενεργό μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες. Το Σεπτέμβρη του 1969, δίνει μια σειρά παραστάσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Μπερλιόζ, με τους “Τρώες”. Μετά από πρόσκληση της Όπερας του Κόβεν Γκάρντεν, θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ανδρομάχης.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975, παραμένοντας στη χώρα μέχρι τον θάνατό της, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Η κηδεία της θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter