Πέθανε η Sue Lyon – η «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Πέθανε η Sue Lyon – η «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Sue Lyon πέθανε, την Πέμπτη, σε ηλικία 73 ετών στο Λος Άντζελες.Τον θάνατο της ανακοίνωσε ο επιστήθιος φίλος της, Phil Syracopoulos, λέγοντας πως η υγεία της ηθοποιού είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών, η Sue Lyon ενσάρκωσε την μυθιστορηματική «Λολίτα» στο φιλμ (1962) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ. Επελέγη ανάμεσα σε 800 κορίτσια που είχαν περάσει από οντισιόν και λέγεται πως όταν την αντίκρισε ο συγγραφέας, σχολίασε ότι είναι η «τέλεια νύμφη» για τον ρόλο.

Η «ποτισμένη στο μυστήριο» Σου Λάιον θα γινόταν με την έξοδο της «Λολίτα», το απόλυτο it girl της εποχής, θα κέρδιζε μια Χρυσή Σφαίρα για την Πιο Υποσχόμενη Πρωτοεμφανιζόμενη, θα ηχογραφούσε δύο τραγούδια για την ταινία που έγιναν τεράστιες επιτυχίες («Lolita Ya Ya» και «Turn off the Moon»), θα έπαιζε – για λίγο ακόμη – το 1963 στη «Νύχτα της Ιγκουάνα» του Τζον Χιούστον, το 1965 στο κύκνειο άσμα του Τζον Φορντ, «7 Γυναίκες» πριν οι ρόλοι μικρύνουν πολύ και η καριέρα της σβήσει, σχεδόν με την ίδια μυστικότητα με την οποία ξεκίνησε.

Για πολλά χρόνια, άρθρα έκαναν την εμφάνισή τους με τίτλους όπως «Τι Απέγινε η Σου Λάιον;», ενδεικτικά μιας εξαφάνισης που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πίσω στο 1962, όταν το κορίτσι από την Αϊόβα βρισκόταν στο κέντρο του κόσμου.

Ο τελευταίος της ρόλος ήταν το 1980 στο b-movie τρόμου «Alligator». Από τότε και μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2019 όπου η Σου Λάιον αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο στα 73 της χρόνια, δεν ξαναέπαιξε ποτέ στο σινεμά. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο απασχόλησε τον Τύπο ήταν το γεγονός ότι παντρεύτηκε πολλές φορές – συνολικά πέντε – μια από αυτές με τον Κότον Ανταμσον, έναν διαβόητο εγκληματία της εποχής που μπήκε στη φυλακή για ληστεία και φόνο.

Στο ίδιο σημείωμα, όπου ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ μιλάει για την απόφαση της παραγωγής να «κρύψουν» τη Σου Λάιον πριν η «Λολίτα» βγει στις αίθουσες, συνεχίζει ανοίγοντας το θέμα στους σταρ του σινεμά: «Εκτιμώ το γεγονός ότι οι σταρ του σινεμά είναι κάτι σαν δημόσια αγαθά, ότι ο ρόλος που παίζουν στις ζωές των θαυμαστών τους δεν τελειώνει όταν φεύγουν από το πλατό. Αλλά θέλαμε η Σου, που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα γινόταν μια σημαντική σταρ, να κάνει τον αντίκτυπό της μόλις τη δουν για πρώτη φορά στην οθόνη. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ταινίες έχουν χάσει πολύ από το ρομαντισμό και τη λάμψη τους εξαιτίας της σημερινής συνήθειας να μοιράζονται οι σταρ τις προσωπικές τους ζωές με όλον τον κόσμο. […] Νοσταλγώ τις μέρες που το Χόλιγουντ ήταν ένα μυστηριώδες, συναρπαστικό μέρος όπου οι άνθρωποι οδηγούσαν με λιμουζίνες και καθίσματα από animal print και κάθε σταρ ήταν ένας λαμπερός άνθρωπος. […] Μου αρέσει οι σταρ να έχουν μυστήριο.»

Πηγή:flix.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter