Πέθανε η ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή

Πέθανε η ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, έφυγε σήμερα από τη ζωή η ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή, η οποία μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στη Μητρόπολη Κηφισιάς.

Η Νίκη Γουλανδρή συνέβαλε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και and Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών(1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, της γνωστής οικογενείας εφοπλιστών, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965.

Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ήταν επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Ο Νίκος Βούτσης:

Τα θερμά συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Νίκης Γουλανδρή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε πρότυπο ενεργού πολίτη με πολυσχιδή κοινωνική δράση και έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία, που αποτυπώνεται στο έργο ζωής της, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, που ίδρυσε από κοινού με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή το 1965. Εμβληματικό έργο της, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές είναι η ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας, αφού, ως διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος, έχει αποτυπώσει περίπου 800 ελληνικά φυτά» δήλωσε ο κ. Βούτσης και σημείωσε: «Η Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Το 1990 τιμήθηκε με το Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, με το οποίο αναγνωρίστηκε διεθνές το πολυσχιδές έργο της για τη διάσωση και αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρας μας, ενώ το 1991 επελέγη ως “Γυναίκα της Ευρώπης” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρωτοπόρα δράση της που συνδύασε την περιβαλλοντική επαγρύπνηση, με την προβολή των πολιτιστικών αξιών, ενώ είχε αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter