Πέθανε η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου

Πέθανε η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 πέθανε σε ηλικία 75 ετών η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου, η οποία διέγραψε σπουδαία σταδιοδρομία σε μεγάλα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με τη σημαντική πανεπιστημιακή της καριέρα.

Κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και αδελφή του σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου, διακρίθηκε για την άρτια, μεστή, εκφραστική φωνή της, αλλά και για τη μοναδική επί σκηνής θεατρικότητά της. Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε σπουδές στη Βιέννη και στο Στούντιο Όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας (Μόναχο), της οποίας μέχρι το 1995 υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και εξής σε μια διαφορετική γκάμα ρόλων. Ερμήνευσε ρόλους όπως Σέξτος (Η μεγαλοψυχία του Τίτου του Β. Α. Μότσαρτ), Μαντάμ Φλώρα (Το μέντιουμ του Τζαν Κάρλο Μενόττι), Λυσιστράτη στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), αλλά και Ιοκάστη (Οιδίπους Τύραννος του Ίγκορ Στραβίνσκι). Επιπλέον, συμμετείχε στην παρουσίαση της συμφωνικής μπαλάντας του Αντίοχου Ευαγγελάτου Η Λυγερή και ο Χάρος.

Συνεργάστηκε με διάσημα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ τραγούδησε υπό την μπαγκέτα διάσημων αρχιμουσικών. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως Συνθέτης στην όπερα Η Αριάδνη στη Νάξο με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981), ενώ ερμήνευσε παγκοσμίως σπουδαίους πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μεσοφώνου, όπως Κάρμεν, Άμνερις (Αΐντα), Φενένα (Ναμπούκκο), Οκταβιανός (Ο ιππότης με το ρόδο), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Σαρλότ (Βέρθερος), Φρίκα και Βαλτράουτε (Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν) κ.ά. Ερμήνευσε επίσης έργα του 20ού αιώνα, ενώ στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονταν ορατόρια, έργα συμφωνικής μουσικής και γερμανικά τραγούδια (Lieder).

Ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία, ενώ μαθητές της διέπρεψαν και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Δίδαξε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από το 2001 υπήρξε Αντιπρύτανις του ίδιου ιδρύματος. Το 2003 εξελέγη Καθηγήτρια στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης. Επιπλέον, συμμετείχε συχνά ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού.

ΣΥΡΙΖΑ: Από σπάνια στόφα

Η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζει για την απώλεια της Δάφνης Ευαγγελάτου:

«Η προσωπικότητα της Δάφνης Ευαγγελάτου ήταν φτιαγμένη από αυτή τη σπάνια στόφα εκείνων των οικογενειών όπου η τέχνη φαίνεται να είναι το μείζον κομμάτι μιας διαγενεακής κληρονομιάς. Με διεθνή καριέρα στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, η σπουδαία μεσόφωνος και Αντιπρύτανις της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, με σπουδές στη Βιέννη και στο Όπερα-Στούντιο της Κρατικής Όπερας του Μονάχου, τοποθέτησε την τέχνη στο επίκεντρο της προσωπικής της δημιουργίας.

»Κομμάτι ενός γενεαλογικού δέντρου δημιουργών, στο οποίο άνηκε ο πατέρας της ο μουσουργός Αντίοχος Ευαγγελάτος, η μητέρα της η αρπίστρια Ξένη Μπουρεξάκη, ο αδερφός της Σπύρος Ευαγγελάτος, ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης. Γενεαλογικό δέντρο στο οποίο συνεχίζει σήμερα να ανήκει η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, η ανεψιά της και ο σύζυγός της συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Γαζουλέας.

Η ίδια δημιούργησε ένα άφθονο και δυνατό έργο με εύρος, αντλώντας έμπνευση από ξένους και έλληνες συνθέτες, βυθίστηκε σε ρόλους δύσκολους που διέτρεξαν όλο το φάσμα της Όπερας, ερμήνευσε με υψηλή δεξιοτεχνία ορατόρια και Lieder, ενέπνευσε δεκάδες μαθητές της.

Η Δάφνη Ευαγγελάτου έφυγε δυστυχώς από τη ζωή εχθές το βράδυ. Στους αγαπημένους της ανθρώπους, στον σύζυγο της Στέφανο, στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, στους συνεργάτες της, στους μαθητές της, στο κοινό της, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter