Πέθανε ο Αντόλφο Καμίνσκι, φωτογράφος της Αντίστασης και του αντιαποικιακού αγώνα

Πέθανε ο Αντόλφο Καμίνσκι, φωτογράφος της Αντίστασης και του αντιαποικιακού αγώνα
Πηγή: Twitter

«Έφυγε» τη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ένας άνθρωπος με μυθιστορηματικό βίο: Ο αντιστασιακός και ανθρωπιστής φωτογράφος Αντόλφο Καμίνσκι που είχε γίνει γνωστός με το ψευδώνυμο «Βασιλιάς των Πλαστών Εγγράφων».

Ο Καμίνσκι, ένας Εβραίος ρωσικής καταγωγής γεννημένος στην Αργεντινή, είχε γίνει γνωστός ως ταλαντούχος φωτογράφος αφότου κατάφερε με την ιδιοφυία του να εφοδιάζει με πλαστά έγγραφα την Αντίσταση και τους διωκόμενους Εβραίους.

Μεταπολεμικά έθεσε τα ταλέντα του στην υπηρεσία άλλων αγώνων. Έζησε στην παρανομία και εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα σχεδόν όλους τους αγώνες του 20ού αιώνα. Έτσι, έγινε ο πλαστογράφος όλων των αντιαποικιακών και αντιφασιστικών αγώνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας στην Αλγερία, τους αντιφρανκιστές στην Ισπανία, τους αντιπάλους του δικτάτορα Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, την Άνοιξη της Πράγας, τους αντιδικτατορικούς αγώνες στη Λατινική Αμερική, τη Γουινέα, την Αγκόλα, τους Αμερικανούς λιποτάκτες του πολέμου στο Βιετνάμ.

Το 1971 ο Καμίνσκι έβαλε τέλος στην καριέρα του πλαστογράφου, φοβούμενος ότι τον είχαν παγιδεύσει οι αρχές του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Το φωτογραφικό και ανθρωπιστικό έργο του, εκτέθηκε στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού το 2019.

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter