Πέθανε ο «άρχων της Columbia» Τάκης Λαμπρόπουλος

Πέθανε ο «άρχων της Columbia» Τάκης Λαμπρόπουλος

Ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στην ελληνική δισκογραφία πέθανε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου σε ηλικία 91 ετών.

 Ο «άρχων της Columbia», όπως τον αποκαλούσαν, είχε γεννηθεί το 1930 και ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρίας το 1958 σε ηλικία 28 χρονών. Ο ίδιος, μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, έκανε μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.  

Εφερε στην εταιρία του σπουδαίους ποιητές όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μανώλη Αναγνωστάκη, νέους μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο. 

Διόρισε τον σπουδαίο μουσικό και συνθέτη Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακάλυψε νέες φωνές όπως της Βίκυς Μοσχολιού, του Μανώλη Αγγελόπουλο, του Στράτου Διονυσίου, της Γιώτας Λύδια, της Μαρίας Φαραντούρη, της Δήμητρας Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη. 

Επίσης άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων των δίσκων καθιερώνοντας εικαστικά εξώφυλλα, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως  του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Μποστ και του Μίνου Αργυράκη. 

Για να γίνει ακόμη πιο γνωστή η ελληνική μουσική καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη ενώ επανέφερε στο προσκήνιο το ρεμπέτικο τραγούδι, με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου και Γιώτα Λύδια.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του λαϊκού τραγουδιού και την άνθιση του έντεχνου κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter