Πέθανε ο Κινέζος νομπελίστας της ειρήνης Λιου Σιαομπό – Την ευθύνη στο Πεκίνο ρίχνει η Επιτροπή Νόμπελ

Πέθανε ο Κινέζος νομπελίστας της ειρήνης Λιου Σιαομπό – Την ευθύνη στο Πεκίνο ρίχνει η Επιτροπή Νόμπελ

Ο Λιου Σιαομπό απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών, ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας, όπου ο Κινέζος διαφωνών νομπελίστας της ειρήνης νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ στην τελική φάση.

Ο Λιου Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας ειρήνης, ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λιου — ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

Επιτροπή Νόμπελ: Βαριά η ευθύνη του Πεκίνου

Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του νομπελίστα ειρήνης Λιου Σιαομπό, δήλωσε η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση του καρκίνου στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε», τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του Κινέζου διαφωνούντα, πρόσθεσε η ίδια σε μια δήλωσή της η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter